Cele mai importante măsuri care trebuiau luate pentru evitarea răspândirii variantei Delta ar fi trebuit să fie în jurul școlilor, deoarece școlile în România funcționează ca un catalizator, spune cercetătorul Octavian Jurma.
El a declarat, la Aleph News, referitor la anunțul premierului Cîţu, care susţine vaccinarea sau testarea personalului din învăţământ, sănătate sau ordine publică în contact cu publicul, că testarea a fost mereu singura alternativă la vaccinare.
„Iar acum, odată cu vaccinarea, suportarea costurilor pentru testare, chiar și costurile sociale și economice ale spitalizărilor, trebuie totuși puse în seama lipsei de vaccinare, astfel încât încet încet ajungem la concluzia că dacă vrem să revenim la o viață cu adevărat normală, nu doar imaginar normală, va trebui să ne vaccinăm și noi într-o măsură la fel de mare ca celelalte țări din Uniunea Europeană”, a afirmat Jurma.
Întrebat ce măsuri ar trebui luate în continuare pentru evitarea răspândirii variantei Delta, epidemiologul a răspuns: „din păcate, cele mai importante măsuri care trebuiau luate ar fi trebuit să se ia în jurul școlilor, pentru că școlile în România funcționează ca un catalizator el valului și suntem deja în val, deschidem școlile în val”.
În rest, Octavian Jurma a menționat purtatul obligatoriu al măștilor în interiorul spațiilor.
„Nu știu dacă este neapărat necesar să revenim la portul lor și în spațiile publice, însă poate fi o măsură salutară care iarăși ar putea ajuta la limitarea răspândirii.
Din păcate, măsurile reale, cele care au un efect puternic, la noi sunt excluse încă de anul trecut și mă refer la aceste măsuri atât de hulite de carantină, care probabil că nu vor fi adoptate în acest val”, a adăugat Octavian Jurma.