Jurma: Sunt semne credibile că ne apropiem de vârful valului 5-Omicron. Vom vedea luni

Jurma: Sunt semne credibile că ne apropiem de vârful valului 5-Omicron. Vom vedea luni

Vârful valului 5 al pandemiei este aproape, dar mai multe vom putea spune luni, când vom vedea dacă numărul de cazuri raportat oficial va fi sub 20.000 sau peste 25.000, spune cercetătorul Octavian Jurma.

Într-o nouă postare pe Facebook, Octavian Jurma analizează indicatorii pandemiei și afirmă că ”sunt semne credibile că ne apropiem de vârful valului 5-Omicron”.

”În primul rând, vedem că media cazurilor oficiale (curba roșie) s-a hotărât să urmeze curba teoretică reprezentată de media intervalului de predicție de la începutul lunii ianuarie (curba verde punctat).

ADVERTISING

E încă prematur să tragem concluzii, am mai avut două săptămâni în care scăderea testelor a produs o aparență de platou (aspectul acela de treaptă în curba roșie), însă de data asta avem două motive în plus de optimism:

1. scăderea are loc în zona unde ne așteptăm și teoretic să vedem vârful în România
2. scăderea de azi cu 7.800 a numărului de teste nu a fost însoțită de o creștere a ratei de pozitivare, ci de o ușoară scăderea a acesteia (0.6%)”, scrie Octavian Jurma.

Sa va dau si o veste buna, pana nu ma contrazice iarasi pandemia:Sunt semne credibile ca ne apropiem de varful valului...

Publicată de Octavian P Jurma pe Joi, 3 februarie 2022

Acesta recunoaște că speranțele sunt ”firave”, dar o veste bună ne dă harta indicatorului ARM7 la nivel local (diferența procentuală dintre ultimele 7 zile și cele 7 zile precedente), un indicator extrem de sensibil care ”ne permite sa urmarim deplasarea valului Omicron pe teritoriul României”.

ADVERTISING

Acest indicator ”a început să scadă în județele din nord, unde a început să și crească la debutul valului 5-Omicron”.

”De fapt, avem deja 2 județe, Suceava și Bistrița, în care valul Omicron a început să scadă și încă câteva în care valul își incetinește puternic creșterea. Pe de altă parte, creșterea este încă intensă în centru și sud”, mai menționează acesta.

Concluzia ar fi că, luate împreună, aceste indicii pot confirma că ”vârful valului 5-Omicron ar putea fi înregistrat cel târziu săptămâna viitoare, dacă nu chiar în această săptămână”.

ADVERTISING

”Răspunsul îl vom ști doar luni, când un debut sub 20.000 de cazuri ar fi un semn foarte bun cu un vârf săptămânal poate chiar sub maximul acestei săptămâni, iar un debut la peste 25.000 de cazuri ar fi un semn ca marți vom înregistra un nou record pandemic”, este concluzia lui Octavian Jurma.

Joi, bilanțul Covid s-a menținut la peste 30.000 de cazuri noi și mai mult de 100 de morți, inclusiv un bebeluş de o lună. Aproape 1.000 de pacienţi erau în stare critică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇