Institutul francez Pasteur îşi opreşte principalul proiect de dezvoltare a unui vaccin împotriva Covid-19

Institutul francez Pasteur îşi opreşte principalul proiect de dezvoltare a unui vaccin împotriva Covid-19

Institutul francez Pasteur a anunţat luni că-şi opreşte principalul proiect cu privire la dezvoltarea un vaccin împotriva Covid-19, deoarece primele teste au arătat că este mai puţin eficient decât se spera.

Mai multe laboratoare din lume au reuşit să dezvolte un vaccin împotriva Covid-19, însă institutul francez, în lipsa unor rezultate bune, a decis să-şi abandoneze proiectul, relatează AFP.

Și Sanofi are dificultăți în dezvoltarea unui vaccin

Alt actor francez în domeniu, laboratoarele Sanofi, a anunţat în decembrie că vaccinul său a înregistrat o întârziere şi că urmează să fie gata abia la sfârşitul lui 2021, tot din cauza unor rezultate mai slabe decât se aştepta.

ADVERTISING

Pasteur colabora cu Merck pentru acest vaccin

În cazul vaccinului Pasteur, ”răspunsul imunitar indus s-a dovedit inferior celui observat la persoane vindecate de o infecţie naturală şi la persoane vaccinate” împotriva covid-19, a anunţat institutul, justificându-şi astfel decizia de a pune capăt proiectului.

Vaccinul Pasteur folosea ca bază vaccinul împotriva rujeolei, adaptat să lupte împotriva covid-19.

Pentru a-l concepe şi distribui, institutul francez de cercetare s-a aliat cu laboratorul farmaceutic MSD - numele grupului american Merck în afara Statelor Unite şi Canada.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

MSD a cumpărat anul trecut societatea austriacă din domeniul biotehnologiei Themis, cu care Pasteur lucrează de mai mulţi ani în dezvoltarea mai multor vaccinuri, inclusiv cel împotriva covid-19.

Testele din faza 1 - primul stadiu al testării pe om - au început în august.

Pasteur dezvoltă alte soluții împotriva Covid

Pasteur precizează că îşi continuă activitatea în alte proiecte de vaccin împotriva covid-19 - aflate însă într-un stadiu preliminar.

Primul, care poate fi administrat pe cale nazală, este dezvoltat împreună cu societatea din domeniul biotehnologiei TheraVectys, din cadrul Institutului Pasteur şi specializată în dezvoltarea vaccinurilor. Al doilea este un vaccin-candidat cu ADN”, precizează Pasteur.

ADVERTISING

Aceste două proiecte ”se află în prezent în fază preclinică” - adică niciun test nu a fost făcut încă pe om.

Această oprire ”nu pune în discuţie nici continuarea altor proiecte de cercetare în domeniul vaccinurilor desfăşurate în parteneriat cu Themis/Merck-MSD», care au la bază vaccinul împotriva rujeolei, precizează Pasteur.

Potrivit institutului, cercetări se află în curs în vederea utilizării acestei tehnologii împotriva altor boli infecţioase - febra Lassa (o febră hemoragică) şi chikungunya.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇