Încrederea europenilor în vaccinul AstraZeneca s-a prăbușit după discuțiile despre cheagurile de sânge - sondaj

Încrederea europenilor în vaccinul AstraZeneca s-a prăbușit după discuțiile despre cheagurile de sânge - sondaj

Încrederea în vaccinul AstraZeneca a suferit un declin serios în țări precum Spania, Germania, Franța și Italia, după ce au apărut discuțiile legate de câteva cazuri în care a fost raportată apariția de cheaguri de sânge și numeroase state au decis să suspende temporar administrarea serului.

Un sondaj ale cărui concluzii au fost publicate luni de YouGov arată însă că încă din februarie exista o oarecare neîncredere în vaccinul AstraZeneca, comparativ cu cele ale Pfizer și Moderna, iar scandalul cheagurilor de sânge n-a făcut decât să adâncească acest sentiment în rândul europenilor, potrivit Reuters.

ADVERTISING

În jur de 8.000 de persoane din 7 țări europene au răspuns sondajului, în perioada 12-18 martie.

Potrivit rezultatelor, în Germania cam 55% dintre respondenți considerau că vaccinul AstraZeneca e nesigur, în timp ce mai puțin de o treime îl considerau sigur.

În Franța, 61% dintre respondenți îl considerau nesigur.

ADVERTISING

În Spania și Italia inițial 54%, respectiv 59% îl considerau sigur, dar procentele au scăzut la 36%, respectiv 38%.

Sondajul arată că doar în Marea Britanie, unde vaccinul e folosit la nivel național încă din ianuarie, scandalul cheagurilor de sânge nu a avut aproape niciun impact în rândul cetățenilor. 77% dintre respondenți încă îl consideră sigur. Ca o comparație, Pfizer se bucură de încredere în rândul a 79% dintre britanicii intervievați.

ADVERTISING

YouGov precizează că, în ce privește Pfizer și Moderna, încrederea a rămas la același nivel în ultimele 3 săptămâni în cele 7 țări vizate.

Vaccinul AstraZeneca a primit autorizație de utilizare în 70 de țări, dar nu a fost încă aprobat în Statele Unite.

Amintim că peste 20 de state, majoritatea europene, au suspendat în ultimele două săptămâni vaccinarea cu AstraZeneca, drept măsură de precauție, după ce au fost raportate câteva cazuri de cheaguri de sânge pe creier.

Joi, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că în urma unei analize a stabilit că vaccinul este sigur. EMA a precizat că nu a exclus o asociere cu cazuri rare de cheaguri de sânge în vasele de sânge din creier, dar beneficiile rămân mai mari decât riscurile.

Citește articolele momentului pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇