Incidență de 6,47 la mie în Cluj - Boc spune că se fac multe teste

Incidență de 6,47 la mie în Cluj - Boc spune că se fac multe teste

Municipiul Cluj-Napoca a raportat, miercuri, un indice de infectare cu virusul SARS-CoV-2 de 6,47 la o mie de locuitori. Primarul Emil Boc afirmă că rata ridicată de infectare este legată de numărul mare de teste care se fac zilnic în oraş şi aminteşte că a cerut în repetate rânduri ministerelor implicate să coreleze indicele de infectare cu numărul de teste făcute pentru depistarea infecţiei COVID.

Conform datelor publicate, miercuri, de Direcţia de Sănătate Publică Cluj, la nivel judeţean cel mai ridicat indice de infectare este în comuna Ciurila, unde se înregistrează 17,99 cazuri de COVID-19 la 1.000 de locuitori.   

ADVERTISING

Municipiul Cluj-Napoca a raportat, de asemenea, un indice ridicat de infectare, respectiv 6,47 la mie. Valea Ierii, Savadisla, Sânpaul sau Apahida sunt de asemenea localităţi cu incidenţe ridicate ale bolii cauzate de coronavirus.  

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a afirmat că rata ridicată de infectare este legată de numărul mare de teste care se fac zilnic în oraş.  

„Asistăm la o creştere accelerată a ratei de infectare datorită transmisibilităţii extrem de accelerate a acestei tulpini COVID-19 şi dacă tot necazul ăsta mare legat de COVID-19 este şi o veste bună, vestea bună ar consta în aceea că până în acest moment nu este o legătură direct proporţională între creşterea numărului de cazuri şi numărul de locuri ocupate la terapie intensivă sau de creşterea gradului de ocupare a spitalelor. (...)

ADVERTISING

Numărul mare de teste conduce şi la o rată mai ridicată de infectare, sunt peste 3.500 de teste PCR şi rapide care se fac în Cluj zilnic - cel puţin ieri atâtea s-au făcut - şi de aici este şi rata mare pe care o avem, faptul că te poţi testa aproape oriunde doreşti în Cluj, de la farmacii, până la clinici, la spitale, la centre private.

Multitudinea aceasta dă şi şansa corectă clujenilor să se testeze pentru că până la urmă cea mai bună măsură de a preveni este testarea, dar ne şi dezavantajează din perspectiva creşterii rapide a acestei incidenţe raportate la nivel naţional având în vedere numărul mare de teste.

ADVERTISING

Am încercat de multiple ori să solicit ministerelor de resort să coreleze rata de infectare cu numărul de teste, ştiţi că acest lucru nu s-a făcut, nici nu sunt şanse să se facă”, a afirmat Emil Boc, miercuri după-amiază, într-o conferinţă de presă susţinută la Primăria Cluj-Napoca.   

Boc a făcut apel la clujeni să respecte regulile impuse de autorităţi şi să continue procesul de vaccinare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇