Începe vaccinarea voluntară anti-Covid a adolescenților cu vaccinul produs de Moderna: Care sunt pașii de făcut

Începe vaccinarea voluntară anti-Covid a adolescenților cu vaccinul produs de Moderna: Care sunt pașii de făcut

Imunizarea cu vaccinul Spikevax, produs de Moderna, a adolescenţilor cu vârste între 12 şi 17 ani va începe în câteva zile, anunță Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Adolescenţii vor primi două doze de vaccin, la un interval de 28 de zile. Ei vor putea fi programați începând de duminică, prin intermediul conturilor părinților, iar ulterior se vor putea vaccina fără programare.

”Studiile efectuate relevă faptul că în grupul copiilor care au fost vaccinaţi nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinaţi", subliniază CNCAV.

De asemenea, CNCAV precizează că această campanie de imunizare în rândul adolescenţilor vine după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, în 23 iulie, acordarea extinderii indicaţiei vaccinului Spikevax/ Moderna împotriva COVID-19 pentru categoria de vârstă 12-17 ani.  

Care sunt pașii de făcut

”Înscrierea la programare a minorilor în platforma electronică se va putea realiza prin intermediul conturilor părinţilor, tutorilor sau ale aparţinătorilor legali.

De asemenea, din 2 august, vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se administrează acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton, drive-trough organizate la nivel naţional.  

Vaccinarea este gratuită şi voluntară, iar pentru facilitarea procesului de vaccinare se pot descărca de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât şi formularul de consimţământ informat prin care îşi exprimă acordul în acest sens.

Documentul poate fi semnat de către unul dintre părinţi, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare, adulţii vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, paşaport, pentru adulţi şi certificatul de naştere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani)”, se arată în comunicatul CNCAV.

Potrivit EMA, ”datele care rezultă din studiile clinice arată un profil de siguranţă şi o tolerabilitate foarte bune ale vaccinului COVID-19/Moderna în cazul copiilor între 12 şi 17 ani, iar eficacitatea la aceştia este foarte mare”.

Află mai multe știri pe acest subiect la rubrica specială Totul despre vaccinare.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇