În Europa se vorbește de finalul pandemiei, China anunță că-și deschide granițele, deși are spitalele pline

În Europa se vorbește de finalul pandemiei, China anunță că-și deschide granițele, deși are spitalele pline

Specialiștii consideră că în Europa pandemia poate fi considerată încheiată și se poate vorbi de primul val endemic de Covid-19. În același timp, însă, în China situația e tot mai îngrijorătoare și autoritățile au decis să renunțe de tot la restricții, deschizând și granițele de la anul.

Pandemia de Covid-19 poate fi considerată încheiată şi este în prezent o boală endemică, a spus , informează DPA.

„Ne confruntăm cu primul val endemic de Sars-CoV-2 în această iarnă; în aprecierea mea, pandemia s-a încheiat”, a spus medicul german Christian Drosten, şeful departamentului de virusologie de la Spitalul Universitar Charité din Berlin, într-un comentariu publicat luni în cotidianul german Tagesspiegel.

ADVERTISING

După această iarnă, imunitatea în rândul populaţiei va fi atât de extinsă şi rezistentă, încât virusul are puţin şanse în vară, consideră el, potrivit Agerpres.

Virusologul a menţionat că o altă mutaţie ar putea fi singura limitare. „Dar nu mă aştept nici la aşa ceva în momentul de faţă”, a adăugat el.

Medicul de la terapie intensivă Christian Karagiannidis, care este de asemenea membru al consiliului de experţi din Germania pe problema Covid-19, a spus că pandemia se va încheia probabil după trecerea iernii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Mă aştept ca pandemia să-şi urmeze treptat cursul”, a spus Karagiannidis într-un interviu pentru postul Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Deşi mai sunt încă posibile unul sau două valuri de Covid-19, și acest expert consideră că imunitatea populaţiei este solidă şi semnificativ mai puţini pacienţi ajung la terapie intensivă.

Între timp, un val de alte infecţii respiratorii a atins vârful în Germania, a spus Karagiannidis: „Ştim acum că valul foarte puternic de infecţii a ajuns la apogeu şi că se va diminua în următoarele zile”.

ADVERTISING

Există deja semne de uşor declin al infecţiilor cu virusul sincitial (RSV) precum şi al altor boli infecţioase, a mai spus el.

Însă aceste declarații ale experților europeni vin în timp ce China se confruntă cu un val uriaș de cazuri. Însă deși medicii vorbesc de cea mai mare presiune pe sistemul medical din ultimele trei decenii, autoritățile au anunțat că urmează să pună capăt - la 8 ianuarie - carantinei obligatorii la intrarea în ţară, după ridicarea la începutul lui decembrie a majorităţii măsurilor anticvovid, aflate în vigoare din 2020.

Începând din ianuarie, doar un singur test negativ, realizat de cel puţin 48 de ore, urmează să fie cerut la intrarea pe teritoriul chinez, potrivit News.ro.

Manifestaţii împotriva politicii „zero covid” a Partidului Comunist Chinez au avut loc în decembrie în China şi au obligat Guvernul lui Xi Jinping să slăbească laţul anticovid.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇