Firma privată care a donat statului mai multe echipamente de plasmafereză a notificat Ministerul Sănătăţii că anulează donaţia pentru că institutia nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în contractul de donaţie.
Plasma convalescentă se află în protocolul de tratament anti-covid aprobat de Ministerul Sănătăţii.
Documentul transmis Ministerului Sănătăţii poate fi consultat aici.
Statul, acuzat de neimplicare
Florin Hozoc, CEO-ul companiei care a donat statului român mai multe aparate de plasmafereză, a explicat pentru News.ro că donarea de plasmă convalescentă de la pacienţii care au avut Covid 19 a înregistrat o scădere bruscă, pentru că fosta conducere a Minsterului Sănătăţii nu s-a implicat deloc în promovarea acestui proces şi nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în contract.
„În ultimele 4 luni Ministerul Sănătăţii a încetat orice formă de implicare şi orice formă de sprijin pentru centrele de transfuzie, chiar şi sprijinul firav pe care îl primeau până acum a încetat, multe dintre ele nici măcar nu au mai avut resurse să poată să organizeze un minim de activităţi de promovare a donării de plasmă convalescentă. Asta este prima cauză.
A doua cauză este scăderea drastică a consumului pe fondul informaţiilor false că plasma convalescentă nu mai este unul dintre tratamentele din protocolul de tratament al pacienţilor infectaţi cu Sars Cov 2 , lucru care este complet fals (...)”, a declarat pentru News.ro Florin Hozoc.
Donarea de plasmă convalescentă a scăzut dramatic, chiar cu 90% faţă de media celor 3 luni anterioare
Per total, la nivel naţional, scăderea este de 52,7%, faţă de media celor 3 luni anterioare.
„În aceste condiţii avem de exemplu judeţe cum este Iaşiul, acolo unde, de la mijlocul lunii decembrie, nu s-a mai administrat nicio doză de plasmă, şi asta a condus la scăderea cu 90% a colectării de plasmă. (...)
În Bucureşti, dau un exemplu. Dacă ne uităm la mortalitatea înregistrată de Institutul Matei Balş, care foloseşte foarte multă plasmă convalescentă la pacienţii infectaţi cu Sars Cov 2, aceasta este la jumătate faţă de media de mortalitate din celelalte spitale care tratează pacienţi Covid din Bucureşti, care nu folosesc plasmă convalescentă în tratamentul pacienţilor”, spune reprezentantul companiei.
Cauza scăderii: Lipsa de informare
Potrivit companiei Ministerul Sănătăţii avea obligaţia să realizeze partea de comunicare cu populaţia, să comunice populaţiei cât de important este dacă te-ai vindecat să mergi şi să donezi aceşti anticorpi, pe care organismul tău i-a fabricat în urma infectării, anticorpi care ar putea să ajute un pacient infectat care are o formă medie, severă.
”Nu s-a întâmplat acest lucru absolut deloc”, spune Florin Hozoc.
”De asemenea, pentru a convinge donatorii că este utilă donarea de plasmă, trebuie să-i informezi pe aceştia cu privire la câte doze de plasmă au fost colectate în fiecare lună, câte doze de plasmă au fost administrate şi ce rezultate s-au obţinut în urma administrării de plasmă convalescentă, lucru care se face peste tot în lume.
Ministerul Sănătăţii nu a făcut lucru acesta. Şi, nu în ultimul rând, pentru a putea uşura donarea, Ministerul Sănătăţii avea obligaţia să facă un registru online de programări astfel încât să fie foarte uşor, de pe un calculator sau de pe mobil, să te poţi programa la donare şi imediat ce ai ajuns în situaţia în care să te poţi prezenta la donare, să faci lucrul acesta cât mai uşor, iarăşi un lucru pe care nu l-a făcut Ministerul Sănătăţii”, mai spune el.
Având în vedere că din cele 26 de aparate de plasmafereză, doar 4 au fost solicitate pentru reînnoirea contractului, reprezentantul firmei spune că va lua în considerare instalarea echipamentelor doar în județele care au cerut asta.
Altfel, spune el ”prezenţa acestor echipamente în centrele de transfuzie unde ele nu sunt utilizate este pagubă curată”.
Donator: ajutorul nostru este vital
Dr. Călina Căluţoiu, şeful Centrului de Transfuzii din Târgu Jiu spune că, acum, în valul trei, încep să vină din nou la centru mai mulţi donatori de plasmă convalescentă pentru a dona şi că promovarea acestei acţiuni de către autorităţile din sănătate este extrem de importantă.
Există români care au donat deja de 8 până la 12 ori plasmă.
„De 8 ori am donat plasmă convalescentă la Centrul de Transfuzii Sanguine de la Arad, a fost o experienţă aproape non invazivă, e ca la vaccin, e o înţepătură şi stai întins pe pat 40 de minute, până când se separă plasma şi sângele este repompat în organism”, spune Andrei Ando din Arad.
”(...) mesajul meu către autorităţi este să ia model din ceea ce se întâmplă la Arad, acolo unde, raportat la numărul populaţiei suntem pe primul loc la nivel naţional la donarea de plasmă, să vadă ce funcţionează aici, să vadă că există o echipă medicală care te mobilizează prin sms, cu care poţi lua legătura oricând telefonic”, mai spune el.
News.ro a cerut un punct de vedere oficial Ministerului Sănătăţii legat de situaţia donării de plasmă convalescentă, dar pana la ora transmiterii ştirii, acesta nu a fost furnizat.
Citește și: