Plasma convalescentă e ineficientă la bolnavii Covid în stare gravă, arată un studiu

Plasma convalescentă e ineficientă la bolnavii Covid în stare gravă, arată un studiu

Plasma convalescentă nu-i ajută cu mare lucru pe pacienții grav bolnavi aflați în ATI, spun cercetătorii care analizează potențiale tratamente împotriva maladiei Covid-19.

Astfel, în cadrul celui mai amplu studiu internațional din domeniu, s-a luat luni decizia de a nu mai înrola această categorie de pacienți în testele privind eficiența plasmei, scrie Reuters.

Decizia luată în cadrul testelor REMAP-CAP vine după ce o analiză asupra a peste 900 de pacienți aflați în stare gravă a arătat că tratamentul cu plasmă bogată în anticorpi prelevată de la oameni care și-au revenit după lupta cu noul coronavirus nu a adus rezultate pozitive semnificative.

ADVERTISING

Cercetătorii se vor concentra pe efectul plasmei asupra celorlalți pacienți

”Nu există nicio dovadă nici că administrarea de plasmă convalescentă ar face vreun rău”, iar în cadrul testelor vor fi incluși în continuare bolnavi în stadiul moderat al bolii, dar nu cei din ATI, au explicat cercetătorii într-o declarație de presă.

”Este plauzibil, din punct de vedere biologic, ca pacienții care nu produc anticorpi la momentul administrării de plasmă sau care au o cantitate mare de virus în corp să aibă mai multe beneficii decât alții. Vom analiza în continuare acest aspect”, spune Manu Shankar-Hari, specialist în terapie intensivă și profesor la spitalul Guy’s and St Thomas’ din Marea Britanie, instituție care se implică în aceste teste.

ADVERTISING

Potrivit specialistului, analiza inițială nu a vizat efectele plasmei la pacienții aflați într-un stadiu mai puțin sever al bolii, așadar, aceasta rămâne o pistă care va fi explorată în continuare, în cadrul testelor.

Plasma nu poate face minuni

Ipoteza utilizării de plasmă convalescență ca potențial tratament pentru pacienții COVID-19 este că anticorpii conținuți ar putea neutraliza virusul, împiedicând astfel replicarea sa și oprind pagubele produse asupra țesuturilor.

Și totuși, probabilitatea ca aceasta să reducă rata de mortalitate sau să scadă numărul de zile petrecut de pacienți la terapie intensivă este de doar 2,2%, potrivit primelor rezultate ale studiului.

ADVERTISING

”Nu se știe încă de ce plasma nu reușește să îmbunătățească starea pacienților grav-bolnavi ajunși la ATI. Totuși, ar putea fi din cauza faptului că plămânul se află deja în stare avansată de degradare, etapă în care plasma nu mai poate ajuta cu nimic”, spune Alexis Turgeon, specialist ATI și profesor la Université Laval din Canada.

Potențiale tratamente pentru Covid-19

REMAP-CAP este un studiu clinic internațional care explorează potențiale tratamente pentru COVID-19.

În cadrul studiului sunt deja implicați 4.100 de pacienți Covid din peste 290 de clinici din Europa, America, Asia, Africa și Australia.

Printre rezultatele publicate în cadrul studiului până acum, se numără și faptul că medicamentele pentru artrită ”Actemra” de la Roche și ”Kevzara” de la Sanofi au îmbunătățit semnificativ ratele de supraviețuire și au scăzut timpul petrecut de pacienți în secțiile de terapie intensivă.

În cadrul studiului sunt analizate potențiale efecte ale unei serii de medicamente precum anticoagulante, antiplachetare, antibiotice, statine și vitamina C.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇