Eficacitatea vaccinului Pfizer scade mai repede decât la serul AstraZeneca - studiu Oxford

Eficacitatea vaccinului Pfizer scade mai repede decât la serul AstraZeneca - studiu Oxford
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou studiu britanic arată că vaccinul anti-COVID de la Pfizer își pierde mai mult din eficiență în timp. Astfel, cea de-a treia doză ar putea să fie necesară pentru întreaga populație, nu doar pentru cei mai vulnerabili.

Studiul a fost derulat de cercetătorii de la Universitatea Oxford și comparația este făcută cu vaccinul AstraZeneca, potrivit Politico.eu. Pfizer inițial oferă o protecție de până la 85%, la două săptămâni de la a doua doză. Dar la 90 de zile, eficacitatea scade la 75%.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca, pe de altă parte, pornește cu o eficiență de 68% împotriva tuturor cazurilor de COVID, la două săptămâni de la completarea schemei, și la 90 de zile protecția scade la 61%.

ADVERTISING

Cercetătorii britanici spun că, în 4-5 luni, cele două vaccinuri ajung să aibă aceeași eficacitate. Ei au subliniat însă că ambele sunt foarte bune împotriva variantei Delta, chiar dacă la Pfizer eficacitatea scade mai repede.

Datele vin în contextul în care tot mai multe țări discută sau chiar au început vaccinarea populației cu a treia doză.

În Israel și Ungaria campania cu doza suplimentară deja a demarat, iar SUA au autorizat-o pentru pacienții imuno-compromiși, aceeași discuție fiind și în multe alte țări europene.

ADVERTISING

Penny Word, profesor în medicină farmaceutică la King's College din Londra, spune că probabil cel mai eficient ar fi ca cei care au făcut două doze de vaccin mRNA (Pfizer și Moderna) să primească a treia doză de AstraZeneca și invers.

Ea spune că astfel s-ar obține o protecție mai mare împotriva noilor tulpini.

Studiul Oxford a scos la iveală și că varianta Delta ar putea să fie transmisă la fel și de cei vaccinați, și de cei nevaccinați.

Pacienții care au făcut boala după ce au fost vaccinați aveau cam aceeași concentrație virală ca și bolnavii nevaccinați. Când dominantă era tulpina Alpha, la cei vaccinați cantitatea virală era mult mai mică.

ADVERTISING

Totuși, cercetătorii au evitat să tragă la acest moment concluzii despre transmiterea tulpinii Delta.

Cercetătorul Koen Pouwels a explicat că vaccinul reduce rata de transmitere a virusului, în primul rând, pentru că scad mult șansele ca o persoană să se infecteze. Dar dacă totuși acest lucru se întâmplă, pacientul e ca orice bolnav și poate transmite virusul.

El a spus însă că studiul poate oferi un indiciu că vaccinul e cel mai eficient în a preveni îmbolnăvirea și formele grave ale bolii, și mai puțin în a preveni transmiterea.

Citește și:

Iată și articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇