Efecte adverse la doza 3 de vaccin: Cele mai întâlnite reacții (Infografice)

Efecte adverse la doza 3 de vaccin: Cele mai întâlnite reacții (Infografice)

O întrebare pe care și-o pun multe persoane în această perioadă este dacă sunt alte efecte adverse la doza 3 de vaccin antiCovid. În România, pentru mulți dintre cei care s-au imunizat în primele etape au trecut cele 6 luni de la completarea schemei.

Deja au ales să facă booster-ul aproape un milion de români, din cei peste 6 milioane care au schema completă. Unii au raportat reacții adverse la doza trei, alții nu au simțit nimic. În orice caz, ca să fii informat, îți prezentăm mai jos care sunt cele mai comune reacții adverse la doza trei de vaccin.

ADVERTISING

În SUA, unde peste 10 milioane de americani deja au primit doza trei de vaccin, majoritatea cu Pfizer, dar și cu Moderna sau Johnson and Johnson (aici doza a doua), s-a constatat că efectele adverse la booster tind să fie aceleași pe care pacientul le-a experimentat la doza a doua sau la doza unica, în cazul J & J.

Așadar, efectele adverse la doza trei de Pfizer sau doza trei de Moderna sunt în majoritatea cazurilor minore și pot include:

  • febră
  • frisoane
  • dureri de cap
  • oboseală
  • durere la locul injecției
  • dureri musculare
  • greață
ADVERTISING

În Israel, unde peste 42% din populație e vaccinată cu booster, studiile arată că, deși efectele adverse ale dozei trei pot fi aceleași ca la dozele anterioare, în cele mai multe cazuri ele au fost totuși puțin mai blânde ca intensitate.

Un grafic prezentat de CDC, autoritate de sănătate publică din SUA, arată care sunt principalele efecte adverse raportate după doza trei de Moderna sau Pfizer.

efecte-adverse-doza-3
Foto: CDC

Iată și cum arată efectele secundare la doza 3 de Pfizer, comparativ cu celelalte doze:

efecte-adverse-doza-3-comparativ-cdc
Foto: CDC

Iată și cum arată efectele secundare la doza 3 de Moderna, comparativ cu celelalte doze:

efecte-adverse-doza-3-comparativ-cdc-moderna
Foto: CDC

Dacă vreți să raportați efectele adverse după ce v-ați vaccinat, o puteți face online, pe platforma Agenției Naționale a Medicamentului - AICI.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇