Primarul Dominic Fritz a declarat, marţi, că va pleca la Bucureşti, în această săptămână, pentru a cere de la guvern banii pentru infrastructura medicală a oraşului.
Edilul intenţiona să aibă această discuţie la începutul lunii ianuarie, dar a fost nevoit să-şi anuleze întâlnirea, întrucât a fost testat pozitiv cu COVID-19, dar acum reia demersurile.
Fritz spune că va discuta cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi cu cel al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.
"Spitalele din judeţ şi din Timişoara au probleme cu îndeplinirea standardelor de siguranţă, pentru că funcţionează în clădiri foarte vechi sau modernizate. Cred că trebuie să acţionăm, pe de-o parte, cu un program de securizare a clădirilor pe care le avem acum, dar trebuie şi să investim în infrastructură nouă.
Voi discuta (aceste chestiuni - n.red.) la Bucureşti, cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi cu cel de la Fonduri Europene, Cristian Ghinea. Le voi face câteva propuneri. Trebuie să avem o excepţie la plafoanele de îndatorare, să putem accesa credite din trezorerie, pentru investiţii în reabilitarea infrastructurii din sănătate, să avem ceva mai multă libertate financiară pentru a putea investi în spitale", a afirmat Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.
Fritz vrea un nou spital municipal
Primarul a adăugat că va milita, în continuare, pentru construirea unui nou spital municipal, în al cărui campus să fie concentrate toate secţiile, deoarece acum, Municipalul are secţii în 10 locaţii diferite.
El a anunţat că în bugetul local din acest an va fi inclusă şi o sumă pentru realizarea unui studiu de fezabilitate în acest sens, terenul fiind identificat.
"Guvernul trebuie să-şi îndeplinească promisiunea realizării unui institut oncologic, care ne lipseşte, deşi ştim că oncologia va fi una din provocările medicale în viitorii ani. Avem un proiect şi pentru o nouă maternitate, care trebuie să fie finanţat.
Proiectul (demarat în administraţia precedentă - n.red.) se află în stare destul de matură, scoatem în curând autorizaţia de construcţie. Sunt fonduri bugetare, sunt bani în Programul de rezilienţă şi reconstrucţie, fonduri europene, credite bugetare din trezorerie din bugetul local.
Dacă reuşim să creăm un pachet complet, atunci avem cel puţin o viziune clară cum să ieşim din criza sanitară continuă în care suntem de câteva decenii", a detaliat Dominic Fritz.