Dacă te trezești după șapte sau opt ore de somn și te simți obosit, reacția ar putea fi să începi să dormi mai mult, chiar 10 ore pe noapte. Dar s-ar putea ca asta să nu rezolve problema.
În primul rând, oboseala și somnolența sunt lucruri diferite, subliniază psihologul american Shelby Harris, specializat în medicina comportamentală a somnului.
"Obosit e acest sentiment de genul 'Nu am energie'. Somnolența este nevoia ireprimabilă de somn", explică ea.
Așadar, deși lipsa somnului e adesea un motiv principal pentru care oamenii se simt obosiți, pentru mulți aceasta nu este singura explicație, scrie CNBC.
- Cum să trăiești mai mult și mai bine: soluția e în fiecare weekend
- De ce somnul de calitate este mai important ca alimentația pentru o imunitate puternică. Dormim 30% din viața noastră
Harris prezintă cinci motive pentru care suntem mereu obosiți și câteva modalități simple de a ne crește nivelul de energie.
Schimbările de dispoziție
Anumite schimbări de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea, te pot face să te simți obosit, spune Harris.
Simptomele depresiei pot include dificultăți de a adormi sau de a rămâne adormit și lipsa de energie, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.
Somn de proastă calitate
Chiar dacă dormi suficient în fiecare noapte, când calitatea somnului este slabă nu te simți odihnit.
Alți factori pot afecta negativ calitatea somnului, cum ar fi apneea în somn, mersul în somn sau chiar sforăitul, spune Harris.
Program inconsecvent de somn și trezire
Modificarea timpului de somn și de trezire cu mai mult de o oră te poate face să te simți obosit. Iar pentru cei care lucrează noaptea poate fi o problemă mai complicată. Să mergi la culcare aproximativ la aceeași oră în fiecare zi este esențial, spune dr. Abhinav Singh, medic specialist în probleme de somn și director medical la Indiana Sleep Center.
Modificări hormonale
Pentru femei, modificările hormonale în anumite perioade ale lunii pot da senzația de lipsă de energie, spune Harris. Femeile care se confruntă cu perimenopauză sau menopauză pot observa schimbări similare ale nivelurilor lor de energie.
Medicamente
"Unele medicamente te pot face să te simți mai obosit, în special unele care te ajută să dormi", spune Harris. Alte medicamente care pot provoca somnolență sunt antidepresivele, antihistaminicele, medicamentele pentru alergii și multe altele, potrivit Harvard Health Publishing.
Ce e de făcut
Dacă observi că ești mai obosit decât de obicei, începe cu igiena de bază a somnului.
"Câteva lucruri pentru a stimula energia ar fi să te asiguri că dormi suficient și să ai o calitate bună a somnului", spune Harris.
Potrivit expertei, pentru un somn de bună calitate ar trebui să eviți să te culci cu 90 de minute înainte sau cu 90 de minute după ora obișnuită de culcare. Păstrează ora de culcare obișnuită.
De asemenea, încearcă să afli câte ore de somn sunt necesare, de fapt, pentru a te simți odihnit: "Nu trebuie să fie acel 8 magic. Dacă dormi bine șapte ore, să te forțezi ca să încerci să dormi opt ar putea chiar să înrăutățească lucrurile", a explicat ea.
Dă tonul somnului stingând luminile din cameră, citind cărți relaxante înainte de culcare sau stingând toate ecranele cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare.
Harris sugerează să faci tot ce poți pentru a evita dependența excesivă de alcool pentru a dormi noaptea sau prea multă cofeină pentru a rămâne alert în timpul zilei.
Profită cel puțin 20 de minute pe zi de lumina directă a soarelui și ia în considerare să amplasezi biroul în fața ferestrei, pentru a obține mai multă expunere la lumină, dacă lucrezi de acasă.
"Dacă chiar ai avut o igienă bună a somnului, o oră consecventă pentru a adormi și a te trezi, timp de câteva săptămâni, și nu se schimbă nimic, atunci trebuie să discuți cu medicul", spune Harris.
T.D.