O lingură de miere în iaurtul de dimineață, după modelul mediteranean, nu este doar un răsfăț care să-ți îndulcească ziua, și la propriu și la figurat, ci vine cu beneficii pentru sănătate.
Oamenii de știință americani au descoperit că mierea nu face decât să protejeze culturile probiotice din iaurt, odată ajunse în organismul nostru, scrie Medical Xpress.
Anumite probiotice din iaurt, precum Bifidobacterium animalis, susțin sănătatea digestivă și bunăstarea generală. Altele acționează asupra stării de spirit și chiar a creierului. Numai că bacteriile pe care le avem în cavitatea orală, stomac și intestine neutralizează nu doar bacteriile ”rele”, ci și pe cele bune, astfel că adesea nu ne mai putem bucura de efectele lor.
Aici intervine mierea, au descoperit oamenii de știință de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign.
Studiile derulate de aceștia au arătat că, în combinație cu iaurtul, mierea ajută acești ”microbi” buni (în special Bifidobacterium animalis) să ajungă intacți unde este nevoie de ei și să-și facă treaba. O lingură de miere este suficientă pentru a ajuta probioticele să supraviețuiască în intestin.
Mai cu seamă mierea de trifoi s-a dovedit benefică în acest sens, efectul ei fiind mai puternic.