Artrita reumatoidă este o boală care afectează 17,6 milioane de oameni în lume, dar ale cărei cauze nu se cunosc cu exactitate. Diagnosticul ar putea fi însă pus mai repede și mai eficient numai studiind flora intestinală.
Cercetătorii britanici au descoperit că modificările bacteriilor din intestin pot prezice cine va dezvolta această boală dureroasă a articulațiilor, scrie Medical News Today.
Oamenii de știință de la Universitatea din Leeds au monitorizat timp de 15 luni 124 de persoane cu risc de a dezvolta artrită reumatoidă. Dintre acestea, 30 au fost diagnosticate pe perioada studiului. S-a dovedit că tocmai acești oameni aveau o diversitate mai mică de bacterii în intestin față de restul subiecților.
Mai mult, oamenii de știință au identificat două tipuri specifice de bacterii, din familia Prevotella copri, care ar putea juca un rol crucial în declanșarea bolii.
”Intestinul este într-o conversație constantă cu sistemul imunitar. Atunci când apar modificări ale bacteriilor din intestin, acestea pot influența întregul organism”, a explicat dr. Christopher Rooney, autorul studiului.
Plecând de la această cercetare, oamenii de știință spun că am putea interveni pentru modificarea florei intestinale prin alimentație sau probiotice, astfel încât să prevenim sau măcar să întârziem boala.
”Este o descoperire promițătoare pentru tratamente preventive și personalizate care ar putea îmbunătăți viața celor predispuși la această boală”, mai spune autorul cercetării publicate de jurnalul Annals of the Rheumatic Diseases.