Pierderea vederii în cazul unor boli oculare ereditare ar putea fi cauzată de bacteriile intestinale și ar putea fi tratată cu antibiotice, arată o nouă cercetare.
O echipă internațională de oameni de știință a observat în ochii celor afectați de orbire pe fondul unei mutații genetice bacterii intestinale.
Studiul efectuat pe șoareci a descoperit bacterii intestinale în zonele deteriorate ale ochiului celor afectați de mutația genetică ce duce la orbire. Ulterior, cercetătorii au descoperit că o anumită mutație genetică poate ”relaxa” apărarea organismului și permite bacteriilor dăunătoare să ajungă la ochi și să provoace orbirea, scrie Medical Xpress.
Intestinul conține trilioane de bacterii, dintre care multe sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. Nu toate, însă – unele pot fi și potențial dăunătoare.
„Am descoperit o legătură neașteptată între intestin și ochi, care ar putea fi cauza orbirii la unii pacienți”, a declarat într-un comunicat unul dintre autorii studiului, profesorul Richard Lee, de la Institutul de Oftalmologie al University College London și Spitalul de ochi Moorfields, din cadrul Sistemului național de Sănătate britanic (NHS).
Echipa speră să continue această cercetare în cadrul unor studii clinice pentru a confirma dacă acest mecanism este, într-adevăr, cauza orbirii la oameni și dacă tratamentele care vizează bacteriile ar putea preveni orbirea.
În plus, întrucât au dezvăluit un mecanism cu totul nou care leagă degenerescența retiniană de intestin, descoperirile pot avea implicații pentru un spectru mai larg de afecțiuni oculare
În cadrul studiului, tratarea acestor bacterii cu antimicrobiene, cum ar fi antibioticele, a reușit să prevină pierderea vederii la șoareci, chiar dacă nu a reconstruit barierele celulare afectate din ochi.