Un nou studiu a descoperit că pacienții diagnosticați cu schizofrenie sau cu o altă tulburare psihotică au de trei ori mai multe riscuri de a avea în sânge ADN de al bacteriilor din grupul Bartonella, față de adulții fără aceste tulburări.
Studiul citat de jurnalul Frontiers in Psychiatry sprijină și mai mult ipoteza că agenții patogeni, în special agenții patogeni transmiși la oameni prin vectori, ar putea juca un rol în bolile mintale.
Bartonella este un grup de bacterii transmise în primul rând prin intermediul artropodelor precum puricii, păduchii și, eventual, căpușele, dar și de către animalele care le adăpostesc.
De exemplu, specia Bartonella henselae este asociată cu boala zgârieturilor de pisică, despre care până de curând se credea că este o infecție de scurtă durată.
Există cel puțin 45 de specii diferite de Bartonella cunoscute, dintre care despre 18 se știe că pot infecta oamenii.
Cercetarea de față, realizată la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, a constatat că în sângele a aproape jumătate dintre persoanele diagnosticate cu o afecțiune mintală (43%) se afla ADN de Bartonella, comparativ cu 14%, în rândul subiecților fără aceste boli, scrie Science Daily.
Acesta este cel de-al doilea studiu care identifică Bartonella în sângele pacienților cu afecțiuni psihiatrice.
Un studiu din 2020, întrerupt din cauza pandemiei de Covid, realizat de aceeași universitate, a identificat ADN din specia Bartonella în 11 din 17 (65%) pacienți cu schizofrenie.
Totuși, aceste studii nu dovedesc cauzalitatea, atrag atenția autorii, care menționează că alți factori ar putea explica asocierea.