Cum să-ți reduci nivelul de stres: Sfaturile unui medic despre metodele care chiar funcționează

Cum să-ți reduci nivelul de stres: Sfaturile unui medic despre metodele care chiar funcționează
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Căutările pe Google pentru „cum să reduci stresul” au ajuns la un nivel record.

„De la mulți dintre pacienții mei aud că nu-și amintesc ultima dată când au fost atât de stresați și când nu au putut vedea o cale de ieșire,” a declarat dr. Neha Chaudhary, medic psihiatru cu dublă certificare în psihiatria copilului, adolescentului și adultului, citată de CNBC.

„Creșterea numărului de căutări pe Google despre cum să gestionăm stresul nu este doar un zgomot digital. Este un strigăt de ajutor la nivel de populație,” spune ea.

Chaudhary, care este director medical la Modern Health, afirmă că factorii care contribuie la acest fenomen includ economia, climatul politic, schimbările climatice și sentimentul că suntem „bombardați de informații fără nicio cale de scăpare.”

Oamenii care se simt copleșiți de ceea ce se întâmplă la nivel național și global trebuie, în același timp, să își gestioneze și responsabilitățile zilnice din viața personală. Chiar și schimbările pozitive, precum nașterea unui copil, o promovare sau planificarea unei nunți, pot avea un impact asupra nivelului de stres.

Dar Chaudhary vede și un aspect pozitiv în această tendință: „Creșterea numărului de căutări este și un semn că oamenii sunt mai conștienți de sănătatea lor mintală și caută activ metode prin care să o controleze.”

Cum să reduci stresul și să-ți îmbunătățești sănătatea mintală

Pentru a-ți reduce nivelul de stres, atât Chaudhary, cât și psihoterapeuta Kathryn Smerling recomandă să conștientizezi ce se află sub controlul tău și să accepți ceea ce nu poți schimba.

Până la urmă, „există factori de stres pe care nu-i putem evita, iar acest lucru va face mereu parte din viață,” explică Chaudhary.

Ceea ce poți controla cel mai bine este modul în care răspunzi la emoțiile pe care le experimentezi.

În cele mai multe cazuri, „dacă faci alegeri sănătoase, vei reuși să treci peste stres,” spune Smerling.

Iată câteva mecanisme de gestionare a stresului recomandate de Chaudhary și Smerling:

  • Plimbări în aer liber și expunere la soare
  • Practicarea meditației și conștientizarea gândurilor și a emoțiilor
  • Întâlniri față în față cu prietenii și familia
  • Crearea unui playlist cu melodiile preferate și ascultarea lor la volum mare
  • Telefonatul unui prieten pentru a discuta sau a te descărca
  • Adoptarea unor obiceiuri sănătoase, precum exercițiile fizice, un somn mai bun sau o alimentație echilibrată
  • Lucrul cu un specialist în sănătatea mintală

„Cheia este să găsești o metodă de gestionare a stresului care să se potrivească realist cu stilul tău de viață, fără a adăuga și mai mult stres. Cea mai bună metodă este cea pe care chiar o vei aplica. Nu trebuie să fie perfectă, doar realizabilă,” spune Chaudhary.

Ambii experți recomandă să cauți ajutor dacă strategiile care înainte funcționau nu mai dau rezultate. Dificultatea de a te da jos din pat, problemele de funcționare zilnică, stările intense de tristețe sau evitarea interacțiunilor sociale sunt semne că ar trebui să iei în calcul sprijinul unui terapeut sau al unui specialist.

Uneori, cei dragi observă aceste semne înaintea ta, spune Smerling.

„Începe cu pași mici, alege ceea ce ți se pare realizabil și transformă-l într-un obicei dacă vrei să îți reduci constant nivelul de stres. Chiar și cele mai mici acțiuni repetate pot aduce beneficii mari pentru sănătatea mintală.”, recomandă Chaudhary.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇