Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) atrage atenția asupra faptului că odată cu guma pe care o mestecăm introducem în organism și microplastice. Și nu puține.
Conform studiului, fiecare gram de gumă poate elibera de la 100 la peste 600 de particule de microplastic, iar 94% dintre acestea ajung în organism în primele 8 minute de mestecat.
Aceste particule provin din baza cauciucoasă a gumei, fabricată din polimeri similari celor folosiți la producerea pungilor de plastic și a anvelopelor.
Deși nu există încă dovezi clare despre impactul acestor microplastice asupra sănătății umane, cercetătorii subliniază că suntem expuși constant la materiale plastice, iar ingerarea lor ar putea avea efecte necunoscute pe termen lung. Cele mai recente studii au găsit deja microplastice în plămâni, sânge, creier și nu numai.
”Nu vreau să alarmez oamenii”, a declarat pentru AFP Sanjay Mohanty, cercetător principal în cadrul noului studiu.
În cadrul experimentelor, Lisa Lowe, studentă la doctorat în cadrul UCLA, a mestecat șapte bucăți din 10 mărci de gumă, iar apoi cercetătorii i-au analizat saliva din punct de vedere chimic.
Astfel, aceștia au observat că un gram de gumă a eliberat în medie 100 de fragmente de microplastic, cu mențiunea că unele au eliberat chiar și peste 600. Greutatea medie a unei gume în formă de bețișor este de aproximativ 1,5 grame.
Cercetătorii au calculat că oamenii care mestecă aproximativ 180 de bucăți de gumă pe an ar putea ingera în jur de 30.000 de microplastice, scrie Scicence Alert.
Totuși, numărul pălește în comparație cu cantitatea de microplastice pe care oamenii o ingerează în alte moduri, a subliniat autorul studiului. Spre exemplu, anul trecut, alți cercetători au estimat că un litru de apă dintr-o sticlă de plastic conține în medie 240.000 de microplastice.