Stresul schimbă felul în care creierul percepe stimulii veniți din exterior. Situații dintre cele mai ciudate

Stresul schimbă felul în care creierul percepe stimulii veniți din exterior. Situații dintre cele mai ciudate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou studiu arată că șoarecii stresați procesează diferit anumiți stimuli, așa cum este, de exemplu, zgomotul. Practic, nu îl mai percep la intensitatea sa reală.

Expunerea repetată la stres nu doar că afectează sănătatea mintală, dar poate schimba modul în care percepem lumea, făcându-ne mai sensibili la zgomote puternice sau la stimuli neplăcuţi sau dimpotrivă, aproape indiferenți, arată studiul realizat la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, și publicat în revista PLOS Biology.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au expus șoareci la stres zilnic timp de o săptămână, forţându-i să stea blocați într-un spaţiu îngust, timp de 30 de minute pe zi.

După o săptămână, cercetătorii au analizat modul în care creierul lor procesa sunetele și au descoperit că șoarecii stresaţi percepeau diferit zgomotul, scrie Medical Xpress.

Auzul de bază al șoarecilor a rămas normal la nivelul trunchiului cerebral. Dar în cortexul auditiv s-au observat modificări. Un test la care au fost supuse rozătoarele, în care șoarecii trebuiau să distingă între sunete puternice și slabe, a arătat că subiecții stresați tindeau să perceapă sunetele puternice ca fiind mai slabe, ceea ce indică o reducere a percepției intensității sunetului și un fel deformat de a percepe lumea înconjurătoare.

Studiul, deși realizat pe șoareci, sugerează că stresul repetat poate schimba modul în care percepem stimulii din jur și ar putea explica de ce persoanele stresate devin mai sensibile sau mai puțin receptive la anumite sunete sau stimuli din mediul lor. În plus, cercetarea ar putea duce la o mai bună înțelegere a felului în care stresul cronic afectează percepția senzorială.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇