Un nou studiu realizat în Belgia arată că lumina puternică poate avea un impact semnificativ asupra funcționării creierului.
Cercetătorii au descoperit că expunerea la niveluri ridicate de lumină poate îmbunătăți performanța cognitivă și vigilența, stimulând activitatea într-o regiune cheie a creierului, hipotalamusul.
Deși încă nu sunt convinși cum funcționează totul, oamenii de știință au observat că lumina puternică stimulează activitatea în hipotalamus și îmbunătățește performanța cognitivă, scrie Neuroscience News.
În cadrul cercetării de la Universitatea din Liège, Belgia, au fost recrutați 26 de tineri sănătoși pentru a efectua sarcini cognitive în timp ce erau expuși la diferite niveluri de lumină, variind de la întuneric complet la lumină extrem de strălucitoare. Folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMN), cercetătorii au analizat modul în care schimbarea nivelurilor de lumină a afectat activitatea în anumite regiuni ale creierului.
Oamenii de știință au observat că activitatea în porțiunea posterioară a hipotalamusului a crescut direct proporțional cu lumina. Această creștere a fost asociată cu o mai bună funcționare cognitivă, în special în sarcinile de gândire și execuție.
Interesant este faptul că activitatea în alte părți ale hipotalamusului a scăzut invers proporțional cu expunerea la lumină.