Legătura dintre dietă și memorie, impact mare în cazul adolescenților. Ce se întâmplă în creierul celor cu regim alimentar nesănătos

Legătura dintre dietă și memorie, impact mare în cazul adolescenților. Ce se întâmplă în creierul celor cu regim alimentar nesănătos

O dietă bazată pe junk food poate provoca leziuni pe termen lung la nivelul creierului adolescenților, cred oamenii de știință.

Un grup de cercetători americani a descoperit că șobolanii care au fost hrăniți în adolescență cu o dietă plină de grăsimi și zahăr au suferit tulburări de memorie.

Studiul întărește legătura importantă dintre intestin și creier, demonstrată și de alte cercetări.

Cea de față, realizată de oameni de știință de la Universitatea California de Sud pe șobolani care au fost trecuți pe o dietă bogată în grăsimi și zahăr, ridică posibilitatea ca un astfel de regim alimentar nesănătos (junk food) la adolescenți să perturbe capacitatea de memorare a creierului pentru o perioadă lungă de timp.

ADVERTISING

„Ceea ce observăm nu doar în această lucrare, ci și în alte lucrări recente ale noastre, este că, dacă acești șobolani au crescut cu această dietă bazată pe junk food, atunci au aceste tulburări de memorie care nu dispar”, a declarat Scott Kanoski, profesor de științe biologice la Colegiul de Litere, Arte și Științe Dornsife al USC, într-un comunicat al universității.

„Iar dacă pur și simplu îi pui la o dietă sănătoasă, aceste efecte durează, din păcate, până la vârsta adultă”.

În elaborarea studiului, oamenii de știință au luat în considerare faptul că studii anterioare au sugerat o legătură între o dietă săracă și boala Alzheimer.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Persoanele care suferă de boala Alzheimer tind să aibă niveluri mai scăzute ale unui neurotransmițător numit acetilcolină în creier, care este esențial pentru memorie și pentru funcții precum învățarea sau atenția.

Echipa s-a întrebat ce ar putea însemna acest lucru pentru persoanele mai tinere, multe dintre ele având o dietă plină de grăsimi și zahăr, în special în timpul adolescenței, când creierul lor este în plină dezvoltare.

Urmărind impactul dietei asupra nivelurilor de acetilcolină ale șobolanilor și supunând-i la teste de memorie, au putut afla mai multe despre relația dintre dietă și memorie.

ADVERTISING

Cercetătorii au urmărit nivelurile de acetilcolină la un grup de șobolani cu o dietă pe bază de grăsimi și zahăr și la un grup de șobolani de control. Rozătoarele au fost supuse unui test de memorie, care a presupus ca acestea să exploreze un loc în care se aflau mai multe obiecte. Câteva zile mai târziu, cercetătorii au reintrodus șobolanii în scena care era aproape identică, cu excepția adăugării unui nou obiect.

Șobolanii care au urmat dieta cu junk food au dat semne că nu-și puteau aminti ce obiect văzuseră anterior și unde, în timp ce animalele din grupul de control au recunoscut imediat totul.

„Semnalizarea acetilcolinei este un mecanism care îi ajută să codifice și să își amintească acele evenimente, analog cu memoria episodică la oameni, care ne permite să ne amintim evenimente din trecutul nostru”, a explicat autorul principal al studiului, Anna Hayes.

Potrivit cercetătoarei, asta pare să nu se întâmple la animalele care au crescut cu dietă bazată pe grăsimi și zahăr.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇