Covid-19: Situația în Rusia și mai ales în Moscova este cea mai gravă din ultimele luni și continuă să se înrăutățească

Covid-19: Situația în Rusia și mai ales în Moscova este cea mai gravă din ultimele luni și continuă să se înrăutățească

Bilanţul oficial zilnic al infecţiilor cu noul coronavirus în Rusia a depăşit 10.000 – o premieră din luna martie -, pe fondul unei campanii de vaccinare care bate pasul pe loc, relatează AFP.

În total, 10.407 cazuri de Covid-19 au fost înregistrate în ţară, dintre care 4.124 la Moscova - un record în capitala rusă din ianuarie şi de la sfârşitul celui de-al doilea val al epidemiei.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, avertizează că situaţia se înrăutăţeşte în capitală, principalul focar epidemiologic rus de la începutul crizei sanitare.

Capitala rusă urmează să redeschidă - în zilele următoare - spitale de campanie pentru a primi pacienţi cu Covid-19, anunţă Sobianin.

”Din nefericire, situaţia rămâne dificilă. Vedem boala aprinzându-se de la o zi la alta”, a declarat Sobianin într-o întâlnire cu restauratori, transmisă la televiziune.

Primarul dă însă asigurări că ”nu intenţionează să ordone o carantină”.

El anunţă, în schimb, o consolidare a controalelor în vederea impunerii purtării măştii de protecţie în locuri publice, mai ales în mijloace de transport în comun, în contextul în care numeroşi moscoviţi nu respectă această obligaţie de luni de zile.

Sankt Petesburg, al doilea cel mai important oraş rusesc, care găzduieşte începând de la 12 iunie patru meciuri în cadrul Campionatului European de Fotbal, a recunoscut, la rândul său, că se confruntă cu o creştere a numărului contaminărilor.

Pe frontul vaccinării, preşedintele rus Vladimir Putin i-a îndemnat în mai multe rânduri, în ultimele zile, pe ruşi să se vaccineze cât mai rapid.

Putin are ambiţia atingerii unei imunităţi clective în toamna lui 2021, în vederea evitării unui nou val al apidemiei.

Însă un sondaj realizat de către Institutul Levada în aprilie arată că 62% dintre persoanele intervievate nu sunt pregătite să se vaccineze cu vaccinul Sputnik V, aflat în centrul politicii vaccinării şi comunicării de stat.

Abia 18 milioane de ruşi, adică 12% din populaţie, s-au vaccinat până în prezent cu cel puţin o doză de vaccin anticovid, potrivit unui recensământ efectuat de site-ul Gogov, care agregă date la nivel de regiune şi din presă - în lipsa unor statistici oficiale la nivel naţional.

Potrivit agenţiei ruse de statistică Rosstat, peste 270.000 de persoane au murit din cauza Covid-19 până la sfârşitul lui aprilie - dublu faţă de bilanţul oficial de 124.895 de morţi recunoscut în prezent de către Guvern.

Date demografice arată, în plus, o mortalitate aflată în creştere foarte puternică în perioada ianuarie-aprilie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a lui 2021, de 752.000 de decese, în timp ce în 2020 s-au înregistrat 611.000 de decese.

În 2020, creşterea numărului morţilor a atins 18% - 2,1 milioane de decese -, faţă de 1,8 milioane în 2019.

Citește și: Trei bolnavi de Covid au murit într-un incendiu la un spital din Rusia


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!