Coronavirus: Turcia va importa un vaccin chinez. Susține că este eficient 91,25% și că are capacitatea să vaccineze 2 milioane de persoane pe zi

Turcia a anunţat joi că va primi o primă comandă a unui vaccin chinez contra coronavirusului şi afirmă că acesta are o eficienţă de 91,25%, în ciuda absenţei rezultatelor oficiale ale testelor din faza a treia, potrivit AFP.

Autorităţile turce afirmă că au constatat gradul de eficienţă înainte de finalizarea testelor din faza a treia – ultima fază a testelor clinice – ale vaccinului Coronavac realizate pe 7.371 de voluntari în Turcia. 

În ciuda absenţei rezultatelor finale şi oficiale, precum şi a studiilor publicate de fabricantul chinez Sinovac, care suscită critici din cauza lipsei de transparenţă, autorităţile turce au făcut anunţul.                

ADVERTISING

"Suntem siguri acum că acest vaccin este eficient şi sigur pentru populaţia turcă", a anunţat Fahrettin Koca, ministrul turc al Sănătăţii.

Constituind "o premieră mondială", aceste date ar putea servi drept bază în vederea unei eventuale autorizări a Coronavac, a afirmat ministrul.             

Miercuri, în Brazilia, Institutul Butantan, care produce şi distribuie vaccinul chinez în ţările sud-americane, a afirmat că vaccinul Sinovac a "atins pragul eficienţei" cerută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care este de 50%, fără a face însă publice rezultatele oficiale. 

ADVERTISING

În Brazilia, 13.000 de voluntari au luat parte la teste ale Coronavac în opt state din ţară. În afară de China, Turcia şi Brazilia, Indonezia mizează pe Coronavac care este în prezent testat pe 1.600 de voluntari. 

O primă livrare a vaccinului Sinovac trebuie trimisă către Turcia, care va primi în prima fază trei milioane de doze, cu o opţiune de alte 50 de milioane. 

Pe lângă acest vaccin, Turcia va semna în următoarele zile un contract cu laboratorul german BioNTech pentru 4,5 milioane de doze, cu o opţiune de alte 30 de milioane de doze din vaccinul produs în colaborare Pfizer.             

ADVERTISING

Turcia, care numără 83 de milioane de locuitori, "va fi în măsură să vaccineze 1,5 milioane - 2 milioane de persoane pe zi", potrivit ministrului Sănătăţii.  

Nouă milioane de persoane, printre care în special personalul medical şi categoriile cele mai vulnerabile, vor fi vaccinate în "prima etapă" a acestei campanii a cărei dată de lansare rămâne să fie fixată, a spus Koca. 

Turcia a înregistrat mai mult de 2 milioane de cazuri de Covid-19, dintre care 19.000 de morţi.  

Citește și cum stă situația în România în acest moment


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇