Complicațiile din timpul sarcinii pot avea efecte și la 40 de ani distanță

Complicațiile din timpul sarcinii pot avea efecte și la 40 de ani distanță

Complicațiile sarcinii, cum ar fi diabetul zaharat gestațional sau preeclampsia, pot avea efecte zeci de ani mai târziu. Un studiu realizat în Suedia a arătat că femeile care se confruntă cu astfel de probleme în timpul sarcinii sau cele care nasc prematur sau au un bebeluș cu greutate mică prezintă un risc ridicat de deces chiar și la peste 40 de ani după ce au devenit mame.

„Efectele adverse ale sarcinii pot duce la mici modificări fiziologice care sunt inițial greu de detectat, cum ar fi inflamația sau alte anomalii la nivelul vaselor de sânge mici.

Aceste modificări pot persista sau progresa după sarcină, ducând în cele din urmă la alte probleme de sănătate care pot dura ani sau chiar decenii până să apară”, a declarat pentru CNN dr. Casey Crump, unul dintre autorii studiului și profesor în cadrul departamentului de medicină de familie și sănătate comunitară de la UTHealth Houston.

ADVERTISING

Sarcina oferă o oportunitate cheie de a identifica femeile cu risc ridicat și de a începe intervențiile mai devreme în viață, înainte de apariția altor probleme de sănătate, a mai spus medicul.

Aproape 30% dintre femei se confruntă cu astfel de probleme în timpul anilor de reproducere, se arată într-un raport publicat de jurnalul JAMA Internal Medicine.

În cadrul studiului realizat de oameni de știință americani și suedezi s-au folosit date de la peste două milioane de femei care au născut în Suedia, în perioada 1973 - 2015.

Acest studiu a fost realizat în Suedia, deoarece sistemul de sănătate din această țară colectează date la nivel național, care au permis mai multe decenii de monitorizare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cercetătorii au analizat îndeaproape câte dintre femei au suferit oricare dintre cele cinci complicații majore ale sarcinii: diabet gestațional, naștere prematură, greutate mică la naștere a copilului, preeclampsie și alte tulburări legate de hipertensiunea arterială. De asemenea, au examinat și cât timp au trăit femeile după naștere.

Datele au arătat că mai mult de 88.000 de femei au murit, iar toate cele cinci complicații ale sarcinii au fost asociate în mod independent cu un risc mai mare de mortalitate mai târziu în viață.

Sarcina este un test de stres care poate scoate la iveală o predispoziție la anumite boli mai târziu în viață, explică oamenii de știință.

ADVERTISING

Cercetătorii au constatat că femeile care au avut oricare dintre cele cinci complicații ale sarcinii au prezentat un risc de până la 1,5 ori mai mare de deces până la 46 de ani după ce au născut, riscul fiind chiar mai mare în cazul femeilor care au avut complicații multiple.

Diabetul gestațional a fost asociat cu un risc de mortalitate cu 52% mai mare, nașterea prematură, cu un risc cu 41% mai mare, nașterea unui copil cu greutate mai mică a fost asociată cu un risc cu 30% mai mare, preeclampsia, cu un risc cu 13% mai mare și alte tulburări hipertensive cu un risc cu 27% mai mare de deces, arată studiul.

„Am constatat că mortalitatea crescută a fost atribuită la mai multe cauze diferite de deces, inclusiv boli de inimă, diabet, tulburări respiratorii și cancer”, a mai explicat dr. Crump.

Toate cele cinci complicații ale sarcinii au fost legate de un risc de până la 2,5 ori mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare în comparație cu femeile care nu au avut complicații în sarcină.

Femeile cu nașteri premature sau care au adus pe lume copii cu o greutate mică la naștere au avut un risc de peste 2 ori mai mare de a muri din cauze legate de afecțiuni respiratorii și un risc de până la 1,2 ori mai mare de a muri din cauza cancerului.

Riscul de a muri din cauza diabetului a fost de peste 2 ori mai mare la femeile cu nașteri premature sau cu preeclampsie și de 25 de ori mai mare la cele cu diabet gestațional, a mai arătat studiul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇