Compania Moderna, care dezvoltă un vaccin anti-Covid-19, se confruntă cu acuzaţii grave

Compania Moderna se confruntă cu acuzaţii grave pentru că nu a făcut publică finanţarea de aproape 1 miliard de dolari, de la guvernul american.

Grupul de cercetare al Departamentului Apărării al SUA examinează brevetele solicitate şi câştigate de Moderna, o companie americană de biotehnologie care dezvoltă un vaccin COVID-19, după ce cercetătorii au acuzat compania că nu a făcut publică finanţarea guvernamentală aşa cum o cere legea federală.

Într-un raport publicat săptămâna aceasta, cercetătorii de la Knowledge Ecology International (KEI), un grup de sprijin al pacienţilor, au declarat că Moderna nu a prezentat în brevetele sale de vaccin faptul că a primit subvenţii de aproximativ 25 de milioane de dolari de la Agenţia de proiecte de cercetare avansată a Departamentul Apărării, pentru a-şi dezvolta tehnologia de vaccinare.

ADVERTISING

Prezentarea finanţării federale în brevete ajută la determinarea modului în care sunt utilizate fondurile publice şi dacă se plătesc redevenţe către guvern, care este din ce în ce mai interesat de medicamentele cu preţuri ridicate, dezvoltate pe banii contribuabililor.

KEI a examinat cele 126 de brevete alocate Moderna, precum şi 154 de cereri de brevete. „Niciunul dintre brevetele acordate companiei Moderna nu precizează finanţarea guvernului federal american”, a scris cercetătorul KEI, Luis Gil Abinader.

ADVERTISING

Jamie Love, şeful KEI, a spus că lipsa transparenţei a fost „surprinzătoare”, mai ales că unele dintre subvenţiile federale acopereau tehnologia pe care Moderna spera să o valorifice în crearea vaccinului anti-COVID-19. „Cum la fel de surprinzătoare a fost aparenta lipsă de supraveghere din partea guvernului”, a adăugat el.

KEI a solicitat joi o anchetă din partea Grupului de cercetare al Departamentului Apărării.

Moderna, care a primit pentru dezvoltarea vaccinului aproape 1 miliard de dolari de la guvernul SUA, a declarat că a considerat că a respectat cerinţele de prezentare a brevetelor.

ADVERTISING

Vaccinul de la Moderna, care foloseşte tehnologia ARNm, va fi printre cele mai scumpe vaccinuri împotriva COVID-19. Compania şi-a prezentat vaccinul către potenţialii cumpărători la preţul de aproximativ 50 până la 60 de dolari pentru un ciclu de două doze, în timp ce unele vaccinuri ale firmelor concurente au un preţ semnificativ mai mic.

De exemplu, vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi de Universitatea din Oxford are un preţ de aproximativ 3 dolari pe doză.

Citește și:

Fascinanta căutare a uni vaccin: Oxford, o soluție imperfecta. Moderna se împotmolește. CanSino e militarizat. Cum pregătește România cea mai grea iarnă

Vaccinul anti-Covid al companiei americane Moderna a fost testat cu succes pe maimuțe


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇