Cluj: O echipă de medici a făcut o operaţie în premieră la o pisică, ce suferea de o afecţiune extrem de rară

Cluj: O echipă de medici a făcut o operaţie în premieră la o pisică, ce suferea de o afecţiune extrem de rară

Specialiștii de la Facultatea de Medicină Veterinară au făcut o operaţie în premieră pentru ţara noastră, la o pisicuţă de 7 luni.

Este vorba despre o intervenție reușită la pisica Alma, din rasa Scottish Fold, diagnosticată cu o anomalie congenitală extrem de rară, anunţă Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, într-un comunicat.

"Intervenția chirurgicală a fost realizată vineri, 24 septembrie, într-una din clinicile Spitalului de Urgență din cadrul facultății, de către o echipă formată din mai mulți specialiști, sub coordonarea prof. dr. Gilles Dupré, de la Universitatea de Medicină Veterinară VetMedUNI din Viena, care s-a aflat la Cluj pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al
USAMV", precizează sursa citată.

ADVERTISING

Diagnosticul a fost confirmat de dr. Iuliu Scurtu, pe baza exemenului cardiologic și ecografic Doppler, iar intervenția chirurgicală a fost realizată de o echipă formată din prof. dr. Florin Beteg, drd. Cosmina
Dejescu, împreună cu specialiștii în anestezie conf. dr. Cosmin Peștean și dr. Iulia Melega, echipă coordonată de prof. dr. Gilles Dupré.

”Diagnosticul a fost persistența ductului arterial (PDA - Patent Ductus Arteriosus) cu flux sanguin stânga spre dreapta, o anomalie congenitală extrem de rară la pisică, cu o prevalență de 0,2%, față de cea de la câine, care este de 4,7%.

ADVERTISING

Pacienții felini cu PDA sunt, în general, asimptomatici, iar acesta este descoperit incidental, de cele mai multe ori în cazul unor examene clinice de rutină. (...)

Opțiunile de tratament sunt închiderea percutanată intervențională (Coils și Amplatzer Ductal Occluder Device) și ligaturarea chirurgicală. Șansele de supravietuire fără tratament sunt minime, astfel că închiderea chirurgicală a
PDA-ului asigură postoperator un prognostic pe termen lung favorabil, cu rată de succes de peste 80%”, explică prof. dr. Florin Beteg.

operatie-pisica
Foto: USAMV Cluj-Napoca

Potrivit echipei medicale, intervenția e deosebit de riscantă.

ADVERTISING

”Intervenția a fost extrem de dificilă și de provocatoare, iar în final ocluzarea chirurgicală a ductului arterial persistent s-a realizat la acest pacient felin, în premieră pentru România, prin aplicarea unui clips hemostatic Hem-o-lok”, a precizat și prof. dr. Gilles Dupré.

Pisica a avut o evoluție post-operatorie foarte bună, fiind internată la Spitalul de Urgență pentru monitorizare permanentă, iar în cursul zilei de luni urmează să fie externată.

Citeşte şi analizele zilei de azi pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇