Cercetătorii britanici avertizează: Descoperirea unui vaccin nu înseamnă că viața revine la normal!

Cercetătorii britanici avertizează: Descoperirea unui vaccin nu înseamnă că viața revine la normal!

Chiar dacă va fi descoperit curând un vaccin anti covid, asta nu înseamnă că viața revine la normal din primăvară, avertizează un grup de cercetători britanici.

Vaccinul este privit adesea ca ”Sfântul graal” care va pune capăt pandemiei, dar un raport al cercetătorilor Royal Society arată că ar trebui să fim realiști în așteptările noastre cu privire la ceea ce ar putea oferi un vaccin, relatează BBC.

Ei spun că, în cel mai fericit caz, restricțiile ar putea fi relaxate gradual, întrucât ar putea dura aproximativ un an până la distribuirea vaccinului în întreaga lume.

O speranță uriașă

Peste 200 de vaccinuri menite să protejeze împotriva virusului sunt dezvoltate de cercetători din întreaga lume într-un proces ce se desfășoară cu o viteză fără precedent.

ADVERTISING

”Vaccinul oferă o speranță uriașă pentru un eventual sfârșit al pandemiei, dar istoria ne-a demonstrat că dezvoltarea vaccinurilor este presărată cu o mulțime de eșecuri”, a spus dr. Fiona Culley, de la National Heart and Lung Institiute de la Imperial College London.

Există optimism, inclusiv din partea consilierilor științifici guvernamentali britanici, că unii oameni ar putea beneficia de un vaccin chiar anul acesta, iar vaccinarea în masă ar putea demara la începutul anului viitor.

Provocări uriașe pentru vaccinul antiCovid

Și totuși, cercetătorii de la Royal Society avertizează că procesul va fi unul de durată.

”Chiar și în momentul în care avem un vaccin, asta nu înseamnă că peste o lună toată lumea este vaccinată. Vorbim aici despre o perspectivă de șase luni, nouă luni, un an”, spune prof. Nilay Shah, șeful departamentului de inginerie chimică de la Imperial College London.

ADVERTISING

Nu se pune problema ca viața să revină la normal în luna martie”, spune acesta.

De fapt, raportul arată că vor mai fi provocări ”uriașe” de depășit.

De exemplu, unele dintre abordările experimentale, precum vaccinurile RNA, nu au fost produse în masă până acum, ceea ce adaugă un plus de presiune situației.

De asemenea, există semne de întrebare cu privire la materialele de bază, atât pentru vaccinul în sine cât și pentru flacoanele de sticlă, dar și legată de capacitatea de refrigerare, întrucât unele vaccinuri trebuie păstrate la minus 80 de grade Celsius.

Prof. Shah susține că vaccinarea oamenilor ar trebui să se petreacă într-un ritm de 10 ori mai rapid decât vaccinarea gripală anuală și ar fi un job full time pentru 30.000 de cadre medicale special instruite pentru așa ceva.

”Mă tem că nu este încă bine pus la punct întreg sistemul”, spune acesta.

ADVERTISING

Nu în ultimul rând, cele mai recente date arată că vaccinurile stimulează un anume răspuns imun, dar studiile nu au demonstrat încă dacă acest răspuns este suficient pentru a oferi protecție completă sau doar pentru a ameliora simptomele de Covid.

Întebări fără răspuns

”Pur și simplu nu știm când va fi disponibil un vaccin eficient, cât de eficient va fi, și, desigur, cât de repede va putea fi distribuit”, spune și prof. Charles Bangha, directorul departamentului de imunologie de la Imperial College London.

”Chiar dacă este eficient, este puțin probabil să ne întoarcem de tot la normal, așadar va fi o pantă descendentă, chiar și după introducerea unui vaccin care se demonstrază a fi eficient. Probabil se vor relaxa, pas cu pas, câteva dintre măsurile luate acum”, spune acesta.

Mai departe, rămân o sumedenie de întrebări privind strategia de vaccinare: Va fi suficientă o doză sau va fi nevoie de un rapel? Va fi vaccinul suficient de bun și pentru cei care au sistemul imunitar îmbătrânit?

De asemenea, cercetătorii avertizează că va dura o vreme până vom afla dacă vaccinul oferă imunitate pe termen lung, așadar încă nu știm dacă este necesară reluarea vaccinului o dată la câțiva ani sau dacă este suficientă o singură vaccinare.

Factorul uman, cea mai mare provocare

Într-un comentariu asupra studiului, dr. Andrew Preston de la University of Bath recunoaște că vaccinul este văzut drept ”glonțul de argint” și ”salvarea noastră finală”, dar avertizează să nu ne așteptăm ca toate acestea să se întâmple in viitorul apropiat.

El vorbește despre eventualitatea în care țările vor cere ”pașapoarte de vaccin” la graniță și reamintește problema tot mai amplă a curentului anti-vaccinist, exins acum la ideologie anti-mască sau anti ”lockdown”.

”Ce se întâmplă daca avem cohorte care refuză vaccinarea, îi lăsăm să se descurce singuri sau impunem vaccinarea obligatorie pentru copiii care merg la școală, pentru angajații de la căminele de bătrâni? Sunt o mulțime de întrebări dificile”, mai spune acesta.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇