Cele mai sănătoase legume pe care un cardiolog le mănâncă în fiecare zi

Cele mai sănătoase legume pe care un cardiolog le mănâncă în fiecare zi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dr. Steven Gundry a studiat timp de peste 25 de ani impactul profund al intestinului asupra sănătății generale. Ceea ce a învățat e simplu, spune el: sănătatea intestinului este fundamentală pentru buna funcționare a tuturor sistemelor organismului, de la imunitate la funcția creierului până la longevitate. Iar cel mai bun mod de a o susține este să consumăm legumele necesare.

Dar nu toate legumele au aceleași beneficii. Cele mai nutritive au două trăsături cheie: conținut ridicat de polifenoli și gustul amar. Aceste două elemente hrănesc microbiomul intestinal, reduc inflamația și chiar sporesc capacitatea cognitivă.

Dr. Steven Gundry este expert în medicină regenerativă și medic specialist în chirurgie cardiovasculară din Statele Unite, autor al mai multor cărți de succes, printre care "Paradoxul intestinului-creier" și "Paradoxul plantelor". Cercetarea sa de peste două decenii s-a concentrat pe rolul microbiomului în bolile cronice și longevitate.

Absolvent al Universității Yale și al Colegiului de Medicină din Georgia, Gundry a prezentat pentru CNBC cele mai sănătoase legume pe care el le consumă în fiecare zi, fără abatere:

Crucifere

Broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza, rucola, rapini (Brassica ruvo) sunt "supereroi" din familia legumelor, spune Gundry.

Legumele crucifere susțin producția postbiotică, adică acele produse secundare ale fermentației bacteriene care reglează imunitatea. De asemenea, sunt bune pentru funcția mitocondrială, ajutând la transformarea energiei stocate în moleculele alimentare în energie utilizabilă pentru celule.

Cruciferele sunt bogate în compuși de sulf. Aceștia susțin sănătatea vasculară prin stimularea hidrogenului sulfurat postbiotic, o moleculă de semnalizare critică, care spune celulelor ce să facă pentru a promova sănătatea.

Gundry le toacă întotdeauna înainte de a le găti pentru a activa mirozinaza, o enzimă care le sporește proprietățile de combatere a cancerului.

Anghinare

Un element de bază al dietei mediteraneene, anghinarea este plină de inulină, o fibră prebiotică, ce hrănește bacteriile intestinale benefice. Pe lângă faptul că e săracă în calorii și grăsimi, conține mult potasiu, vitamina C, magneziu și acid folic.

Nu aruncați tulpinile - sunt foarte bogate în fibre, trebuie doar decojită partea exterioară dură, subliniază Gundry. Acesta mănâncă anghinare pregătită la aburi, sote sau crudă, pentru beneficii maxime.

Rădăcinoase

Nu toate legumele rădăcinoase au aceleași beneficii nutriționale. Ridichile, ceapa, usturoiul, bulbii de fenicul și jicama (nap mexican) sunt opțiuni cu conținut scăzut de zahăr. Și sunt pline de prebiotice care hrănesc microbii intestinali.

Alte opțiuni sănătoase includ napi suedezi (rutabaga), napi obișnuiți și cartofi dulci violet.

Evitați să mâncați prea mulți morcovi și sfeclă fierți pentru că eliberează exces de zaharuri. În schimb, încercați carpaccio cu sfeclă crudă, ulei de măsline și mentă.

Cicoarea și alte verdețuri amare

Populare în Italia și Franța, cicoarea de grădină, andivele belgiene, andiva creață și puntarelle (Cicoarea de Catalunia) sunt bogate în inulină, care echilibrează microbiomul intestinal. Gustul lor amar indică un conținut ridicat de polifenoli, ceea ce le face ideale pentru longevitate.

Cicoarea roșie este o sursă deosebit de bună de antioxidanți, care ajută la protejarea organismului de acțiunile radicalilor liberi.

Gundry preferă să consume crude aceste verdețuri.

Ciuperci Shiitake

Aceste ciuperci conțin beta-glucan, un polizaharid care scade colesterolul și susține sănătatea intestinului. Gundry le adaugă la cartofi prăjiți sau la supe pentru o creștere a sistemului imunitar.

Evitați să consumați orice ciupercă crudă, din cauza toxinelor pe care unele dintre ele le pot avea.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇