Un studiu realizat recent în Anglia de către o echipă internațională de oameni de știință a arătat că vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate decât cei care includ și carne în dieta lor.
Cercetări anterioare au arătat că din ce în ce mai mulți oameni din mai multe țări occidentale reduc consumul de carne, orientându-se către diete bazate în mare parte pe plante. Motivele variază de la dorința de a mânca mai sănătos la preocupări etice sau la creșterea prețurilor cărnii.
Totuși, această tranziție nu este întotdeauna mai sănătoasă. Specialiștii în sănătate publică de la Imperial College London (Anglia), în colaborare cu colegi de la Universitatea din São Paulo (Brazilia) și Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului din Franța, adică autorii studiului, au descoperit că vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate în Marea Britanie decât persoanele care consumă și carne.
Deși vegetarianismul este asociat frecvent cu un consum ridicat de fructe și legume, în practică, acest regim include adesea alimente ultra-procesate, precum cereale pentru micul dejun, batoane de ciocolată, paste instant, carne falsă, pateu și pizza.
Aceste alimente conțin aditivi și compuși chimici uneori nesănătoși, adăugați pentru a îmbunătăți gustul, textura, prospețimea sau aspectul.
Prin comparație, carnea necesită mai puțină procesare, scrie Medical Xpress, care citează un raport publicat de eClinicalMedicine.
Studiul, realizat pe 200.000 de persoane, atrage atenția că beneficiile pentru sănătate obținute prin reducerea consumului de carne roșie ar putea fi anulate de riscurile asociate alimentelor ultraprocesate.