Ce este "Degetul Covid", efectul secundar care a atras atenţia cercetătorilor

Ce este "Degetul Covid", efectul secundar care a atras atenţia cercetătorilor

Cercetătorii au descoperit o legătură directă între infectarea cu coronavirus şi leziunile pe care unele personele le dezvoltă la nivelul degetelelor. „Degetul Covid” pare a fi un efect secundar al luptei organismului cu virusul. Cercetătorii spun că au identificat părţile sistemului imunitar care par a fi implicate.

Descoperirea publicată în British Journal of Dermatology poate ajuta dezvoltarea de tratamente pentru a uşura simptomele, relatează BBC.

Poate să apară la orice vârstă, dar afectează mai frecvent copiii şi adolescenţii.

ADVERTISING

Erupţia cutanată poate fi extrem de dureroasă şi poate duce la mâncărime. La nivelul degetului de la picior apar vezicule sensibile şi umflături.

Erupţiile cutanate în urma infecţiei cu coronavirus apar, în general, la persoanele care nu prezintă alte simptome, astfel încât legătura cu virusul nu era făcută.

Descoperirile din studiu, bazate pe teste de sânge şi piele, sugerează că două părţi ale sistemului imunitar joacă un rol în aceste cazuri. Ambele implică mecanisme pe care organismul le foloseşte pentru a combate coronavirusul.

ADVERTISING

Una este o proteină antivirală numită interferon de tip 1, iar cealaltă este un tip de anticorp care atacă în mod greşit propriile celule şi ţesuturi ale persoanei, nu doar virusul invadator.

Cercetătorii au studiat 50 de persoane cu "degetul Covid" în primăvara anului 2020 şi alte 13 persoane cu leziuni similare care nu erau legate de infecţiile cu Covid, deoarece acestea au apărut cu mult înainte de începerea pandemiei.

Podiatrul din Marea Britanie, dr. Ivan Bristow, a spus că pentru majoritatea leziunile dispar de obicei de la sine. Dar unii pacienți ar putea avea nevoie de tratament. Descoperirea cauzei va ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru a o gestiona mai eficient, a spus el.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇