Britanicii ar putea primi, în cazuri rare, a doua doză de vaccin anti-COVID 19 de la alt producător decât la prima vaccinare

Britanicii ar putea primi, în cazuri rare, a doua doză de vaccin anti-COVID 19 de la alt producător decât la prima vaccinare

Britanicii ar putea primi două vaccinuri diferite pentru Covid-19, dacă primul vaccin primit nu mai este disponibil, potrivit recomandărilor publicate în ajunul Anului Nou.

Totuși, nu există dovezi legate de gradul de imunitate oferit astfel, scrie Reuters.

”Dacă acelaşi vaccin nu mai este disponibil, sau dacă nu se cunoaşte ce vaccin a primit o persoană, este rezonabil să fie administrat vaccinul disponibil local, pentru a finaliza vaccinarea”, potrivit recomandărilor.

Directorul pentru imunizări al Public Health England, Mary Ramsay, a precizat că acest lucru se va întâmpla extrem de rar şi că guvernul nu recomandă amestecarea vaccinurilor, în schema de vaccinare care necesită administrarea a două doze, la un interval de câteva săptămâni.

ADVERTISING

În decembrie, Marea Britanie a devenit prima ţară care a autorizat folosirea în regim de urgenţă a vaccinurilor împotriva Covid-19 dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Universitatea Oxford.

Ambele vaccinuri trebuie administrate în două doze, la câteva săptămâni distanţă, dar nu au fost create pentru a fi amestecate.

Noile recomandări ale guvernului afirmă că ”nu există dovezi că vaccinurile pentru Covid-19 sunt interschimbabile, cu toate că există studii în curs”.

Cu toate acestea, recomandarea este că, deşi trebuie făcute toate eforturile pentru a finaliza administrarea cu acelaşi vaccin, dacă pacientul ”se află într-un risc imediat” şi dacă este ”improbabil să mai participe”, atunci poate primi un vaccin diferit.

ADVERTISING

Marea Britanie a provocat o controversă, în această săptămână, anunţând planul de a amâna administrarea celei de-a doua doze de vaccin, în încercarea de a oferi o protecţie limitată unui număr cât mai mare de oameni, prin administrarea primei doze.

Cel mai important expert în boli infecţioase din Statele Unite, Anthony Fauci, a declarat vineri că nu este de acord cu abordarea britanică de a amâna administrarea celei de-a doua doze cu până la 12 săptămâni.

COVID-19 a ucis peste 74.000 de oameni în Marea Britanie, acesta fiind al doilea cel mai ridicat bilanţ al deceselor din Europa, iar oficialii din sectorul sănătăţii se grăbesc să administreze vaccinurile pentru a ajuta la oprirea pandemiei.

ADVERTISING

Citește textele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇