Arafat explică miile de decese de Covid neraportate la timp şi spune că ar trebui să se termine luna asta

Arafat explică miile de decese de Covid neraportate la timp şi spune că ar trebui să se termine luna asta

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit, joi, după ședința de guvern, despre raportările târzii ale unor decese asociate Covid. S-a ajuns la peste 2.100 de astfel de cazuri, din calculele SpotMedia.ro.

El a ținut să sublinieze că nu Departamentul pentru Situații de Urgență se ocupă de raportarea deceselor și, în plus, a dat câteva exemple care ar fi putut conduce la situația actuală. De asemenea, el a anunțat că până la sfârșitul lunii se va încheia raportarea deceselor vechi. Înainte să le luăm pe rând, iată o sinteză a declarațiilor susținute de Arafat după ce a prezentat noile relaxări de la 1 iulie:

ADVERTISING
  • Nu DSU se ocupă de raportarea deceselor de Covid
  • Mai bine că raportăm târziu decesele decât să nu le raportăm deloc
  • Au mai fost și alte țări care au avut probleme similare
  • Poate că au fost întârzieri, poate lipsă de personal - ar fi câteva explicații pentru întârzieri
  • În această lună se încheie raportarea tardivă a morților provocate de Covid

De ce nu au fost raportate decesele de coronavirus? Există raportări și de peste un an - au vrut să știe jurnaliștii după ședința de guvern de joi.

”La acest moment, pot să vă spun că nu Departamentul (DSU - n.red.) se ocupă cu raportarea deceselor. Decesele se raportează de spitale, sunt luate de DSP-uri, sunt introduse în sistem. S-a făcut, din ce am înțeles, o evaluare și s-au găsit cazuri care nu erau raportate și s-au luat și s-au raportat. Și s-au raportat zilnic, s-au introdus aceste cazuri. Aceasta este explicația.

ADVERTISING

Nu DSU se ocupă de aceste cazuri. Noi, ce facem la Departament, luăm datele din aplicațiile comune care sunt și le punem în forme de tabel și le dăm mai departe. Raportarea din fiecare județ o face unitatea sanitară și o face inclusiv DSP - o coordonează sau o controlează. Și intră în anumite aplicații”.

”Mai bine decât să închidem ochii”

Totodată, secretarul de stat în MAI a evocat faptul că și alte țări au avut probleme cu înregistrarea deceselor de Covid, nu doar România:

”Au mai fost și alte țări care au mai corectat din urmă și au reevaluat situația și au venit cu unele cazuri care nu au fost raportate la un moment anume și le-au raportat.

ADVERTISING

E mult mai bine decât să închidem ochii și să spunem că nu au fost. Deci faptul că le-au raportat acum este un gest de transparență, pentru că se recunoaște că au fost cazuri care nu au fost raportate.

Faptul că sunt raportate zilnic și în raportarea noastră se vede diferențierea, se spune astăzi au fost 3-4-5 decese, la care se adaugă cazurile venite din urmă prin reevaluarea DSP-urilor”.

Posibile explicații

Ca posibile explicații pentru această situație, Arafat spune că nu prea știe, dar s-a gândit la câteva exemple:

”Acum, dacă mă întrebați de ce nu au fost raportate la timp? Asta nu știu să vă zic, nu am răspunsul. Poate că au fost întârzieri, poate lipsă de personal, poate cineva a scăpat și nu a introdus și după asta prin analiză s-a găsit și cazul nu a fost raportat și s-a raportat acum - cam astea pot fi explicații de ce nu au fost raportate. Nu neapărat birocrația, poate că s-a întâmplat ceva și cineva nu a raportat la timp sau s-a întâmplat ceva în sistem”.

Doar luna asta vom mai avea raportări de decese vechi

Vestea bună ar fi că la sfârșitul lui iunie se vor fi încheiat aceste raportări tardive.

”La un moment, se va opri această raportare, pentru că am înțeles că e un număr care în final se va finaliza, în cursul acestei luni, cel mai probabil. Cazurile respective se vor finaliza și vom rămâne numai cu decesele care sunt în ultimele 24 de ore”, a conchis Raed Arafat.

Ca idee, doar în primele 2 săptămâni (28 mai - 11 iunie) au fost raportate 1.187 de decese asociate Covid-19, care nu mai fuseseră raportate până acum. Între timp, suma a trecut de 2.100.

Citește și o analiză pe acest subiect semnată de Emilian Isaila - Eșecul știrilor oficiale. Câți oameni au murit cu adevărat de Covid-19 în România?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇