Arafat explică de ce nu este discriminare când se impune accesul cu certificat verde COVID

Arafat explică de ce nu este discriminare când se impune accesul cu certificat verde COVID

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că hotărârea de guvern prin care se impune obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi nu impune restricţii şi nu se poate vorbi de discriminare. Potrivit șefului DSU, certificatul va fi folosit începând de luni.

"Subliniez că această hotărâre n-a impus restricţii. (…) În loc să se închidă total după 3 la mie, în intervalul 3 - 6 la mie s-a găsit o soluţie prin care totuşi să mai permitem activităţile economice să se desfăşoare cu anumit control sanitar aferent", a afirmat Arafat într-o conferinţă de presă.

El a amintit despre posiblitatea folosirii aplicaţiei care se poate descărca gratuit de pe telefon, pentru codul QR, şi a precizat că, de fapt, certificatul de vaccinare permite oricui să participe la evenimente cu trei condiţii: să fie vaccinat, dacă nu este vaccinat să fie testat, ultima fiind să fie trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

"Asta înseamnă că nu putem vorbi de discriminare. (…) Noi permitem tuturor categoriilor să participe, cu condiţia să fie una dintre cele trei condiţii", a adăugat şeful DSU.

Potrivit acestuia, este foarte greu să fie controlată respectarea măsurilor sanitare la unele evenimente precum nunţi, botezuri sau alte petreceri.

Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.

În judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfăşurarea anumitor activităţi economice, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

  • vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare;
  • care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit actului normativ, obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore nu se aplică în cazul copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani.

Deciziile privind utilizarea certificatul verde vor intra în vigoare de mâine noapte, adică de luni, pentru a da timp operatorilor să se pregătească.

Incidența în București a ajuns la 2,33

Autoritățile anunță, sâmbătă, 5.388 de cazuri noi de coronavirus, depistate în ultimele 24 de ore și 97 de decese.

Incidenţa îmbolnăvirilor de COVID-19 în București a ajuns, sâmbătă, la 2,33 la mie, conform datelor transmise de autorităţi.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a fost convocat pentru a lua măsurile care se impun, având în vedere că s-a intrat în scenariul galben.

Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne și şef al DSU, a vorbit pe acest subiect alături de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Andrei Baciu şi de dr. Adriana Pistol, director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

O.D.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇