Studiu CDC: Care vaccin protejează mai bine împotriva spitalizării

Studiu CDC: Care vaccin protejează mai bine împotriva spitalizării

Eficacitatea vaccinului Moderna în fața riscului de spitalizare este de 93%, mai mare decât cea a vaccinului Pfizer-BioNTech (88%) și decât a vaccinului Jonson&Johnson (71%), potrivit celui mai recent studiu Centres for Diseases Control realizat printre adulții americani vaccinați, fără afecțiuni de natură să compromită sistemul imunitar.

”O vaccinare completă, cu două doze din vaccinurile ARNm Moderna și Pfizer, oferă un grad înalt de protecție împotriva spitalizărilor cu Covid-19 într-o evaluare făcută în viața reală în 21 de spitale din SUA în perioada 11 martie-15 august 2021”, se arată în studiul publicat de CDC care analizează cele trei vaccinuri aprobate pentru utilizare în Statele Unite ale Americii.

ADVERTISING

Eficacitatea împotriva spitalizării cauzată de Covid-19 este ușor mai mică în cazul celor vaccinați cu două doze de Pfizer față de cei vaccinați cu Moderna, diferența fiind dată de faptul că eficacitatea Pfizer începe să scadă după 120 de zile, lucru care nu se întâmplă în cazul Moderna, explică experții.

Vaccinul Moderna produce, de asemenea, niveluri mai mari de anticorpi postvaccinare față de vaccinul Pfizer-BioNTech.

Diferențele de eficacitate dintre cele două vaccinuri ar putea fi date de cantitatea mai mare de ARNmesager conținută de vaccinul Moderna, de diferențele privind intervalul de administrare (3 săptămâni în cazul Pfizer, 4 săptămâni în cazul Moderna) dar și posibile diferențe între grupurile de oameni care au primit vaccinurilie - aspect care nu a fost inclus în analiză -, se arată în documentul CDC.

ADVERTISING

Eficacitatea nu a fost verificată pe varianta Delta

Descoperirile din acest studiu au cel puțin șase limitări, recunosc cercetătorii.

  • În primul rând, analiza nu include copii, adulți imunocompromiși sau eficacitatea vaccinurilor împotriva Covid în situații care nu au implicat spitalizarea.
  • De asemenea cifrele privind eficacitatea Johnson&Johnson sunt relative din cauza numărului mic de oameni care au primit acest vaccin.
  • În al treilea rând, urmarirea eficacității vaccinului a fost limitată la 29 de zile de la încheierea schemei complete de vaccinare și se impune o urmărire în timp.
  • De asemenea, eficacitatea vaccinului împotriva variantelor care provoacă îngrijorare, precum Delta, nu a fost evaluată în cadrul acestui studiu.
  • Într-un final, o altă limitare a acestui studiu o reprezintă faptul că nivelurile de anticorpi au fost măsurate doar o dată la un interval de 2-6 săptămâni după vaccinare, iar schimbările generate de răspunsul anticorpilor în timp precum și imunitatea celulară nu au fost evaluate.
ADVERTISING

Informații importante pentru cea de-a treia doză

”O schemă completă de vaccinare cu vaccinurile ARNm Moderna sau Pfizer au oferit o eficacitate ridicată în perioada martie-august 2021. Protecția dată de vaccinul Pfizer a scăzut la 4 luni după vaccinare.

O singură doză din vaccinul cu vector viral de la Janssen (Johnson&Johnson) a oferit, comparativ, mai puțini anticorpi și protecție împotriva spitalizării.

Înțelegerea diferențelor dintre eficacitatea vaccinurilor poate servi drept ghid în alegerile individuale și pentru crearea politicilor cu privire la cea de-a treia doză (booster).

Toate vaccinurile autorizate de FDA oferă o protecție substanțială împotriva spitalizării cauzate de Covid-19”, își încheie cercetătorii pledoaria.

O.D.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇