Ce este anxietatea: Care sunt simptomele și cauzele și cum poate fi tratată

Ce este anxietatea: Care sunt simptomele și cauzele și cum poate fi tratată

Foarte multe persoane din întreaga lume se confruntă cu anxietatea, din cauza ritmului alert în care trebuie soluționate diverse sarcini, a presiunii sociale sau a problemelor personale. Anxietatea se poate recunoaște prin simptome precum neliniște, teamă, grijă frecventă sau lipsă de concentrare, printre altele.

Emoțiile pe care le experimentăm înaintea unui examen, prezentări, interviu și alte astfel de situații sunt firești, deoarece ne pregătesc să fim vigilenți și să găsim cele mai bune soluții pentru contextul respectiv. Însă, atunci când această stare persistă și se acutizează chiar și în lipsa unui pericol iminent sau real, se poate dezvolta anxietatea care duce la degradarea calității vieții pe toate planurile.

În acest articol vei descoperi și vei putea înțelege mai bine ce este anxietatea, care sunt simptomele frecvente ale acestei tulburări, care sunt tipurile de anxietate, posibilele cauze care au dus la dezvoltarea stărilor și tulburării de anxietate, dar și câteva soluții despre ce poți face pentru a diminua anxietatea și pentru a-ți redobândi calitatea vieții. 

1. Anxietatea - Ce este anxietatea?

om cu mâinile în cap
Foto: Pexels

Anxietatea este asociată cu o emoție de bază, aceasta fiind necesară pentru a supraviețui și a ne păstra starea de vigilență în caz de pericol imediat. Așa cum este cunoscută în termeni de specialitate, anxietatea este considerată o reacție automată precum - luptă sau fugi - capabilă să transmită semnalele necesare în organism pentru a lua decizia salvatoare în cazul unui pericol.

ADVERTISING

Când această emoție se intensifică, fără control sau un fundament real, chiar și în situații în care nu există un posibil pericol sau o activitate intensă, foarte solicitantă din toate punctele de vedere, aceasta se transformă în tulburare de anxietate și poate să afecteze calitatea vieții, puterea de concentrare și atenție, somnul, apetitul sau relațiile sociale.

Anxietatea, spre deosebire de frica sau teama care se manifestă pe durata pericolului imediat, se resimte pentru o perioadă îndelungată de timp și se concentrează în special pe evenimente nerealiste din viitor. Aceasta creează stări de confuzie, o percepție distorsionată asupra următoarelor evenimente care se pot întâmpla, astfel că o persoană afectată de anxietate este într-o continuă stare de alertă, ce va duce la epuizare, apatie și multe alte aspecte negative, pe care le vom prezenta pe parcursul articolului.

2. Simptomele anxietății - Care sunt simptomele asociate cu anxietatea?

bărbat aranjându-și cravata
Foto: Pexels

Anxietatea acută zilnică sau prelungită, poate provoca schimbări și simptome emoționale, comportamentale, cognitive și fiziologice, pe care le pot simți persoanele de toate vârstele, fie că este vorba de copii, adolescenți sau adulți.

Simptomele frecvente care sunt asociate cu tulburarea de anxietate:

Din punct de vedere al simptomelor emoționale, apar următoarele manifestări:

  • Iritabilitatea;
  • Teama nejustificată că se va întâmpla ceva foarte rău, aproape catastrofic;
  • Senzația de copleșire că nu mai poți continua o activitate sau sarcină, pentru că este prea mult sau prea dificil să o îndeplinești;
  • Teama puternică de moarte sau pierdere de orice fel.
ADVERTISING

Exemple de simptome comportamentale asociate cu tulburarea de anxietate:

  • Apariția ticurilor nervoase;
  • Tendința de a evita anumite situații care au provocat diverse sentimente și trăiri neplăcute, fie episoade puternice de anxietate, bineînțeles, din trecut;

În ceea ce privește simptomele cognitive, anxietatea se poate manifesta astfel:

  • Gândirea repetitivă;
  • Dificultatea de a te concentra;
  • Stare de dezorientare;
  • Scăderea nivelului de încredere în propria persoană.

Și, nu în ultimul rând, apariția simptomelor fiziologice care pot fi următoarele:

  • Senzația de nod în gât, chiar și senzația de sufocare; 
  • Migrene și dureri de cap;
  • Oboseală, senzație de neputință;
  • Greață, dureri abdominale, indigestie;
  • Modificări ale programului normal de somn sau dificultăți de a adormi, pot apărea și insomniile;
  • Tahicardie, dureri în piept sau palpitații.

Dacă aceste simptome se acutizează și simți că nu le poți controla, este recomandat să consulți un medic de specialitate pentru tratamentul potrivit sau un psihoterapeut care te poate ajuta prin intermediul ședințelor de psihoterapie.

3. Tipurile de anxietate - definiție - De câte tipuri este anxietatea?

În ceea ce privește tipurile de anxietate, acestea se pot distinge în funcție de simptomele enumerate anterior. Există mai multe tipuri de anxietate, precum anxietatea de separare, socială, de performanță, cea prezentă în timpul sarcinii și anxietatea generalizată, ce se poate acutiza și resimți zilnic, afectând persoana în cauză pe toate planurile. 

De asemenea, se mai poate clasifica și prin tulburarea de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă, fobia socială sau anxietatea socială sau tulburarea de stres posttraumatic. Acestea se pot manifesta atât la copii, la adolescenți, cât și la adulți, după cum urmează:

ADVERTISING
  • Anxietatea de separare

Anxietatea de separare constă în teama, frica sau suferința profundă ce sunt strâns legate de separarea de casă, a mediului cunoscut și sigur, dar și de oamenii care sunt cei mai apropiați, atât pentru copii, adolescenți, cât și pentru adulți. De exemplu, acest tip de tulburare de anxietate afectează cel mai mult copiii, atunci când trăiesc și suferă din cauza divorțului părinților sau când nu au o locuință sigură, pe care o cunosc. Aceștia vor deveni retrași, vor începe să refuze comunicarea, vor apărea dificultățile de concentrare, dar și teama constantă de pierdere și eșec. Se aseamănă cu anxietatea de pierdere, deoarece duce la simptome asemănătoare, dar și are cauze similare.

femeie pe pontonul unui lac
Foto: Pexels
  • Anxietatea socială sau fobia socială

Acest tip de anxietate se remarcă prin frica puternică sau emoții puternice, atunci când o persoană se află în public sau în diverse cercuri sociale în care trebuie să vorbească, să fie în centrul atenției sau să susțină o prezentare. Persoana afectată de anxietatea socială se teme că ar putea fi judecată necorespunzător, evaluată într-un mod drastic de celelalte persoane din jurul său, se teme că va fi blamată, percepută într-un mod greșit sau respinsă.

Din cauza acestor percepții, acestea vor încerca să evite constant situațiile care implică interacțiuni sociale. Iar dacă acest lucru se întâmplă, vor manifesta simptome precum, greața, tahicardia, palpitațiile, transpirația excesivă, senzația de blocaj în exprimare și neputință.

  • Anxietatea de performanță

Societatea din zilele noastre contribuie foarte mult la dorința de a fi tot mai performant în diferite tipuri de activitate. Acest tip de anxietate se asociază cu nevoia de validare sau o imagine de sine cât mai bună care să fie sesizate și de persoanele din jur. Această dorință de a fi mereu performant denotă carențe afective, nevoia de a fi iubit și apreciat, ce duce la generarea scenariilor compensatorii capabile să ofere persoanei în cauză o încredere în sine și siguranță care sunt aparente, nu neapărat reale.

femeie la calculator cu mâinile în cap
Foto: Pexels
  • Anxietatea prezentă în timpul sarcinii

Anxietatea prezentă în timpul sarcinii se manifestă frecvent în cazul unei viitoare mame și poate fi generată de schimbările hormonale, de emoțiile corelate cu nașterea copilului, de starea de sănătate și nu numai. De asemenea, mai pot exista factori fiziologici, diverse patologii genetice ereditare sau probleme de sănătate. În acest caz, va fi absolut necesar consultul unui medic de specialitate pentru o îndrumare corespunzătoare, dar și de sprijinul familiei. 

  • Anxietatea generalizată

Acest tip de tulburare de anxietate înseamnă existența unui comportament bazat pe frică și anxietate ce se desfășoară pe o perioadă de timp mai mare de șase luni de zile, coroborat cu activități de zi cu zi precum, mersul la serviciu, întâlnirile cu prietenii, discuțiile cu persoanele străine, în vederea soluționării unui anumit lucru.

În cazul copiilor sau adolescenților, aceștia se pot confrunta cu lipsa motivației de a mai merge la școală, de a participa la alte activități educative sau de a se juca cu colegii de clasă sau prietenii. În acest caz, pot apărea următoarele simptome: oboseală constantă, dificultăți de concentrare, deficit de atenție, gândire negativă, stare de slăbiciune fizică, nervozitate și agitație.

copil baiețel trist
Foto: Pexels
  • Tulburarea de panică

Tipul de anxietate severă va duce la tulburarea de panică, fiind un diagnostic stabilit persoanelor care s-au confruntat deseori cu atacuri de panică. Atacurile de panică se caracterizează prin episoade foarte intense de frică, ce sunt însoțite de senzație de sufocare, dificultate în revenirea la o stare de liniște și calm, dureri în piept, transpirații abundente sau înroșire a feței.

Atunci când persoanele afectate evită să mai iasă din propria locuință, de teama de a nu mai experimenta un nou atac de panică, apare o complicație, agorafobia. Mai multe detalii îți poate oferi un medic specialist sau un psihoterapeut.

  • Tulburarea obsesiv-compulsivă

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau TOC, este considerată ca fiind o afecțiune cronică ce evoluează în timp. Aceasta se caracterizează prin apariția diverselor obsesii și a anumitor ritualuri comportamentale, pe care persoana afectată le repetă, cu scopul de a reduce anxietatea prezentă. Obsesiile sunt acele gânduri nefondate sau îngrijorările care provoacă o stare de neliniște acutizată. Iar prin compulsii, de exemplu, repetarea anumitor gesturi sau activități, număratul, spălatul mâinilor într-un mod obsesiv și altele, persoana afectată de această tulburare, crede că poate să controleze obsesiile cu care se confruntă.

  • Tulburarea de stres posttraumatic

Acest tip de tulburare apare în urma unor evenimente traumatice. De exemplu, un accident grav, pierderea unei persoane dragi, participarea la război, primirea unui diagnostic grav în ceea ce privește starea de sănătate sau orice alt exemplu de șoc puternic. De asemenea, implică și retrăirea respectivului eveniment șocant, prin intermediul viselor și a reîntoarcerii constante în trecut. Persoana afectată de această tulburare va evita acei stimuli care au dus la declanșarea traumei, se va izola o perioadă și va avea o stare de iritabilitate excesivă, mânie, izbucniri nervoase sau goluri de memorie. Este o tulburare complexă, de-a dreptul marcantă, dar care se poate trata și vindeca dacă este depistată din timp. Terapia cognitiv-comportamentală va fi de mare ajutor în acest caz și nu numai. Psihoterapeutul și medicul specialist vor putea oferi mai multe soluții în cazul acestei tulburări de stres posttraumatic.

soldat cu mâinile în cap
Foto: Pexels

4. Cauzele anxietății - Care sunt posibilele cauze ale anxietății?

Așadar, anxietatea poate să apară la orice vârstă, fiind determinată de diverși factori pe care i-am menționat anterior. Cauzele frecvente sunt:

  • Predispoziția genetică;
  • Dezechilibre în chimia creierului;
  • Influența din mediul social;
  • Experiențele neplăcute din viața fiecărei persoane;
  • Depresia - chiar și cea postnatală;
  • Bolile grave;
  • Un mediu de lucru foarte stresant;
  • Un eveniment marcant și traumatizant;
  • Divorțul părinților;
  • Un mediu instabil pentru copil.

Acestea sunt principalele cauze care duc la apariția tulburării de anxietate. Cauzele pot fi mult mai multe și mai profunde, în funcție de experiențele trăite de fiecare persoană.

femeie rozându-și unghiile
Foto: Pexels

5. Tratament pentru anxietate - Ce poți face pentru a diminua anxietatea?

De regulă, tratamentul potrivit pentru a diminua anxietatea constă într-o combinație formată din psihoterapie, terapie cognitiv-comportamentală și medicația prescrisă de către un medic psihiatru.

De asemenea, tehnicile de respirație abdominală și de relaxare, pot fi foarte utile atunci când există o formă de anxietate mai ușoară. În plus, îți pot fi de folos și aceste exerciții pentru gestionarea anxietății, pe lângă celelalte metode de diminuare a anxietății. 

Așadar, meditația, aceste exerciții utile pe care le poți aplica și tu, metodele de respirație conștientă, terapia, dar și medicația potrivită, vor contribui la restructurarea cognitivă și comportamentală.

bărbat la psiholog
Foto: Pexels

În concluzie, anxietatea este o tulburare ce poate afecta persoanele de toate vârstele ce se manifestă printr-o serie de simptome neplăcute. Aceasta poate afecta semnificativ calitatea vieții, dacă nu e tratată corespunzător. De aceea, îți recomandăm să te adresezi persoanelor specializate și să ceri ajutor din partea acestora, să aplici metodele care îți pot fi de ajutor, precum exercițiile pe care ți le-am prezentat, meditația, tehnicile de respirație și să faci ceea ce te împlinește, te motivează și îți aduce bucurie. În felul acesta, se va putea reduce nivelul de anxietate și, de la caz la caz, poate fi depășită complet. Nu renunța să faci tot ce-ți stă în putință pentru starea ta de bine!

Referințe:

“Anxiety Disorders - Symptoms and Causes”, Mayoclinic.org,

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/symptomhttps://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961s-causes/syc-20350961

Anxiety Disorders: Causes, Types, Symptoms & Treatments”, Healthline.com,

https://www.healthline.com/health/anxiety

“What are Anxiety Disorders?”, Psychiatry.org,

https://www.psychiatry.org/patients-families/anxiety-disorders/what-are-anxiety-disorders

“Anxiety: Symptoms, types, causes, prevention, and treatment”, Medicalnewstoday.com,

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323454


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇