Americanii încep să se vaccineze în secret, ca să nu-și supere rudele și prietenii antivacciniști

Americanii încep să se  vaccineze în secret, ca să nu-și supere rudele și prietenii antivacciniști

Vaccinul anti-covid polarizează atât de puternic societatea în SUA încât unii oameni aleg să se vaccineze în secret de teama reacțiilor pe care le-ar putea avea cei din jur.

Scepticismul a atins noi culmi în SUA, transformându-se în vehemență, iar cei care realizează totuși că e important să se vaccineze o fac adesea cu riscul unor conflicte serioase, povestește un medic american pentru CNN.

”Ceva s-a întâmplat de și-au schimbat punctul de vedere, făcând notă discordantă față de părerea generală a familiei sau a cercului de prieteni și colegi. Și au ajuns la concluzia că, de fapt, vor să se vaccineze”, spune dr. Priscilla Frase, de la Ozarkis Healthcare din West Plains, Missouri.

ADVERTISING

”S-au documentat pe cont propriu, au stat de vorbă cu alte persoane și au luat o decizie pentru ei”, spune ea.

”Dar chiar dacă au fost în stare să ia singuri decizia, nu au vrut să aibă de-a face cu presiunea semenilor sau cu reacția altor oameni la aflarea veștii că au <<cedat>>”, spune aceasta.

Frase spune că au fost oameni care au venit la farmacia spitalului să se vaccineze și care au încercat să se deghizeze pentru a nu fi recunoscuți și chiar au cerut cadrelor medicale să nu spună nimănui că s-au vaccinat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iar medicii fac tot ce le stă în putință pentru a le asigura intimitatea: îi vaccinează și în mașină, acoperind pe cât posibil fereastra.

”Facem tot ce putem să-i ajutăm să se simtă bine în legătura cu decizia vaccinării”, spune medicul.

”Nu este vorba despre un număr mare de oameni, dar fiecare persoană la care putem ajunge reprezintă un câștig. Și încercăm să câștigăm cât se poate de mult”, mai spune ea.

Un sondaj al Kaiser Family Foundation publicat la începutul acestei luni arată că majoritatea celor care erau în ianuarie ferm deciși să se vaccineze sau să refuze vaccinarea nu și-au schimbat punctul de vedere până în acest moment. Doar 8% s-au răzgândit, conform sondajului.

ADVERTISING

Asta deși CDC a arătat că vasta majoritate a oamenilor spitalizați și a deceselor de Covid-19 sunt în acest moment di rândul celor nevaccinați.

Pacienții nevaccinați ajung în stare gravă mai repede

Potrivit medicului contactat de CNN, în spitalul în care lucrează crește numărul celor internați cu Covid-19.

”Pacienții sunt mult mai tineri și tot mai mulți au nevoie de oxigen. Cea mai mare parte dintre ei nu sunt vaccinați”, afirmă Frase, care privește cu groază la cifre: dacă în iarnă a durat patru luni să umple secția ATI de 22 de paturi, acum în doar o lună limita a fost depășită și suplimentată, ajungând la 33 de oameni internați pe secție.

O.D.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇