Zeci de organizații și personalități din societatea civilă critică dur PNL: Ați adus înapoi la putere partidul care ne-a reprimat cu gaze și grenade. Vom lupta inclusiv în stradă!

Zeci de organizații și personalități din societatea civilă critică dur PNL: Ați adus înapoi la putere partidul care ne-a reprimat cu gaze și grenade. Vom lupta inclusiv în stradă!

26 de organizații și mișcări civice și aproape 50 de personalități ale societății civile din România au semnat o declarație manifest adresată noii coaliții de guvernare, formată din PSD-PNL-UDMR.

Aceștia îi acuză pe politicieni că au pus în practică cea mai nerușinată trădare a votului popular de după 1990.

”Suntem tot aici. V-am văzut, cu stupefacție și dezgust, cum nimic nu v-a putut opri să puneți în practică cea mai nerușinată trădare a votului popular de după 1990: nici sutele de morți zilnice (fiindcă, pentru a vă numi guvernul vostru, nu ați ezitat să-i abandonați pe cei mai vulnerabili medical dintre noi), nici explozia îngrozitoare a prețurilor (fiindcă nu ați ezitat să-i abandonați pe cei mai vulnerabili economic dintre noi), nici gândul că nerușinarea cu care călcați în picioare votul pe care l-ați cerut aduce la disperare o Românie întreagă - încât, așa cum arată un sondaj recent, sute de mii de tineri vor, din nou, să-și ia lumea în cap din pricina voastră. Ca după mineriade”, se arată în scrisoare.

ADVERTISING

Ne-ați cerut votul ca să alungăm partidul pe care l-aţi adus înapoi la putere

Semnatarii declarației îi critică pe liberali că au adus din nou PSD la putere, partid împotriva căruia românii au ieșit în stradă și ”care ne-a reprimat cu gaze și grenade în 10 august 2018”.

”Sunteți pe cale să distrugeți exact combustibilul esențial al unei națiuni: speranța, cea care ne-a ținut sute de zile la rând în stradă, cea care ne-a îngăduit să credem în România europeană. Speranța pe care am așteptat să o construiți.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentru care ne-ați cerut votul - ca să alungăm de la putere partidul explicit antieuropean, cel împotriva căruia am luptat în stradă, cel care a fost blamat în Parlamentul European, cel avertizat de Comisia Europeană, de ambasade și de partenerii noștri strategici să abandoneze programul dement de sabotare a României europene, cel care ne-a reprimat cu gaze și grenade în 10 august 2018. Și pe care, cinic, l-ați adus înapoi la putere. Ce ați făcut acum este desăvârșirea violenței de atunci”, spun semnatarii scrisorii.

ADVERTISING

Amenințări cu proteste

Aceștia avertizează că societatea civilă va ieși în stradă, dacă vor fi încălcate „liniile roșii care asigură destinul european” al României.

”Dar noi suntem tot aici. Să nu credeți că, dacă n-am ieșit în stradă, nu v-am văzut. Sau că nu vom ieși, de îndată ce veți începe să încălcați din nou aceleași linii roșii care ne asigură destinul european. Aceste linii sunt pentru noi ne-negociabile.

Vă cerem, așadar, aceleași lucruri pentru care am protestat în stradă:

  • repararea Legilor Justiției (conform rapoartelor MCV și deciziilor Comisiei de la Veneția; inclusiv cu desființarea SIIJ - și excluzând reînființarea ei în altă formă),
  • repararea legilor electorale (pentru alegerea primarilor în două tururi),
  • desființarea pensiilor speciale,
  • un guvern fără dosare penale,
  • depolitizarea instituțiilor de stat, instalarea criteriilor competenței și meritocrației în selecție,
  • transparența totală a cheltuirii banilor publici din programele PNDL și PNRR.

De îndată ce veți legifera împotriva acestor cereri, veți fi în mod explicit inamicii României europene - pentru care vom lupta din toate puterile. Inclusiv în stradă”, atrag atenția semnatarii declarației.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇