Vrea Nicușor Dan să desființeze sectoarele? "Discuția asta este pentru 2028"

Vrea Nicușor Dan să desființeze sectoarele? "Discuția asta este pentru 2028"

Primarul Nicuşor Dan a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, care este viziunea sa asupra Bucureştiului, dacă ar trebui sau nu să mai existe primării de sector. 

”Este o dezbatere pe care trebuie să o avem. Eu am în faţă un mandat de patru ani. În acest mandat de patru ani eu vreau să am mai mulţi bani ca să putem să rezolvăm problemele bucureştenilor şi vreau să dau autorizaţii de construire ca să nu mai nenorocim traficul.

În aceşti patru ani nu putem pune în discuţie dispariţia unor sectoare pentru care există primari şi consilieri locali aleşi. Discuţia asta este pentru 2028, eventual. Eu vreau să avem o discuţie pentru 2025”, a explicat Nicuşor Dan.

ADVERTISING

Întrebat dacă vede dispariţia sectoarelor ca pe o idee fezabilă, primarul Capitalei a răspuns: ”Este o dezbatere pe care noi, ca societate, trebuie să o avem”. 

De asemenea, el a fost întrebat şi ce ar vedea în locul sectoarelor, în cazul în care acestea ar fi desfiinţate.

”Nu cred că e momentul acum. Eu am pus două întrebări care sunt urgente şi evidente: cum se împart banii şi cine dă autorizaţiile”, a afirmat primarul Capitalei.

Ciolacu: Ar fi putut întreba mai simplu: desfiinţăm primăriile de sector sau nu le desfiinţăm?

Tot joi, premierul Marcel Ciolacu a afirmat, că reprezentanţii PSD în Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor vota pentru referendum, întrucât ”întotdeauna orice exerciţiu democratic este binevenit”.

ADVERTISING

El a detaliat că orice temă adusă în discuţie reprezintă un exerciţiu democratic, indiferent dacă el este sau nu de acord cu acea temă.

”Părerea mea, că ar fi putut întreba mai simplu: desfiinţăm primăriile de sector sau nu le desfiinţăm? Şi atuncea toată lumea înţelegea mult mai bine acest demers”, a adăugat premierul.

El a menţionat că nu va vota în Capitală, întrucât nu are buletin de Bucureşti.

Întrebat cum se poate organiza un referendum local împreună cu alegerile, Ciolacu a răspuns: ”Nu e atributul meu, întâi iniţiatorul este Consiliul General al Capitalei, pe urmă se adresează Guvernului, ministrul Justiţiei, ministrul de Interne, avizatorii acestei iniţiative pornite de la Consiliul General, vor spune dacă se poate sau nu”.

ADVERTISING

”Eu nu mai schimb nicio lege, suntem în timpul jocului, schimbăm legile chiar după fiecare?”, a susţinut premierul.

Răspunzând unei alte întrebări, Ciolacu a spus: ”Eu cred în descentralizare, cred în continuare în descentralizarea autorităţilor locale şi tot vorbim de ea de 30 şi ceva de ani şi este cazul să facem această descentralizare. Dacă bucureştenii consideră că desfiinţarea primăriilor de sector ajută la această descentralizare, aşa o să facem. De aceea, am spus: orice exerciţiu democratic este binevenit, astfel încât Parlamentul să ştie cum să legifereze”.

Referendumul lui Nicuşor Dan

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că a convocat ședința de Consiliu General pentru luni, 21 octombrie, ora 10.00, în care se regăsesc pe ordinea de zi cele două proiecte privind consultarea cetățenilor Bucureștiului prin referendum.

Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

PNL, USR şi Alianța Forțelor de Dreapta (Forţa Dreptei plus PMP) au anunţat miercuri că vor sprijini referendumul.

Cele două întrebări la care Nicușor Dan îi invită pe bucureșteni să se pronunțe prin ”DA” sau ”NU” sunt următoarele:

  1. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
  2. Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇