Bătălia câștigată de Nicușor Dan. Ce cadouri i-a făcut PSD

Bătălia câștigată de Nicușor Dan. Ce cadouri i-a făcut PSD
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cine are dreptate pe fond în scandalul planșeului din Piața Unirii este încă foarte greu de stabilit fără a ști exact, dincolo de retorica războiului politic, care este starea reală a construcției. Nici chestiunea juridică nu este clară cristal.

Adică este factual adevărat și că Nicușor Dan a fost de acord în 2022 ca lucrarea să fie făcută de Primăria Sectorului 4, și că pe primarul Băluță l-a apucat urgența abia după 2 ani de la acest acord și tot 2 ani de la expertiza făcută planșeului.

Dar adevărul contează întotdeauna cel mai puțin, în orice caz mai puțin decât emoțiile. Emoțiile sunt cu mult mai bine definite decât opiniile pe bază de fapte și date certe, iar emoțiile creează percepția.

ADVERTISING

Bătălia percepției publice

Bătălia percepției publice a fost câștigată la scor de Nicușor Dan. Felul în care au decurs ostilitățile, la propriu chiar, din Piața Unirii a proiectat elementele cheie ale tipologiei clasice pe care românii, și nu numai ei, o adoră – singur împotriva balaurului.

Iar balaurul, mai ales în urbanul mare actual, este politicul consacrat. Politicul care fură bani publici, care vorbește și se comportă unsuros, care îmbârligă vorbe și minciuni fără număr. În București, pentru mulți acest balaur are și un nume – PSD.

Nicușor Dan este contrar acestei tipologii: vorbește puțin, prea puțin, și mai degrabă poticnit, fără niciun apetit pentru tribună, are un aer stingher. Nu se înghesuie la camere, afișează modestie și nu face parte din niciun partid politic.

Este cu siguranță o rețetă de mare succes, dovedit ca atare la recentele alegeri din București. O rețetă pe care Nicușor Dan construiește din ce în ce mai evident un profil politic diferit.

Cadouri pentru Nicușor Dan

Tot scandalul i-a făcut un cadou nesperat, cu multiple avantaje:

  • O profilare nouă și puternică de luptător în alt fel decât prin instanțe, cum era până acum. S-a dus în teren cu buldozerul, cam cum făcea pe vremea lui Traian Băsescu.
  • O victorie în fața unei autentice desfășurări de forțe. Victorie matematic previzibilă pentru că ultimul lucru de care avea nevoie Marcel Ciolacu în această campanie era să enerveze Bucureștiul. Iar Nicușor Dan este în acest moment primarul de-abia reales al Capitalei, beneficiar al bonusului de imagine și simpatie al învingătorului.

Era logic că Marcel Cioacu va ordona imediat oprirea oricăror ostilități apelând la propriul brand în această cursă electorală - pacificatorul.

  • Un argument pentru referendumul pe care l-a anunțat în seara de 9 iunie și despre care nu a mai pomenit de atunci, până acum. Referendumul acesta nu mai este despre centralizarea puterii, așa cum putea fi interpretat la rece, ci despre “iată ce vor să facă și trebuie opriți”.

Ce să fie oprit?

Pe de-o parte, șantierul însuși. De ce să fie mai populară blocarea șantierului decât deschiderea lui, în condițiile în care, cum spuneam, nu e deloc clar dacă zona este sau nu foarte periculoasă.

Și din simpatie pentru primarul reales, dar și pentru că bucureștenii sunt exasperați de șantiere care sufocă și ce mai rămăsese acceptabil din trafic.

Deci, nu mă îndoiesc, mulți se simt salvați de Nicușor Dan prin oprirea șantierului care ar fi făcut și din Piața Unirii un iad chiar mai mare decât este acum.

De remarcat că referendumul ar trebui să aibă loc odată cu primul tur al prezidențialelor, ceea ce ar face din Nicușor Dan un trofeu major în această bătălie. Iar trofeele se câștigă cu efort și investiția corectă.

Pe de altă parte, oprirea tentației puterii absolute a PSD, umbra partidului care de câte ori a avut ocazia a acaparat tot. Ultimul puseu, din vremea lui Dragnea, nu e chiar atât de departe.

Degeaba a încercat o parte din USR să bage capul în poza din Piața Unirii, degeaba a trimis și Nicolae Ciucă mesaj de susținere pe Facebook. După bătălia câștigată a planșeului, Nicușor Dan este perceput drept cel mai important opozant al PSD, ceea ce ar putea avea efecte foarte importante în următorul an.

A urmărit acest efect? Cum spuneam, Nicușor Dan este un om politic atipic, dar tot mai mult om politic. Deci răspunsul e cel mai probabil afirmativ.

Ce va decide ICCJ

Pentru Nicușor Dan urmează un moment important – ICCJ va decide dacă a fost, după cum susține ANI, incompatibil. A câștigat în primă instanță la CAB, însă ICCJ a amânat pronunțarea, următorul termen fiind 22 octombrie, la o zi după ședință CGMB care ar trebui să decidă convocarea referendumului.

Dacă Nicușor Dan câștigă și în fața ICCJ, profilul său de învingător va fi reconsolidat. Dacă pierde, va pierde mandatul câștigat pe 9 iunie și va intra sub interdicția de 3 ani de a ocupa o funcție publică. 

Însă va câștiga o imensă victimizare vreme de 4 ani, cât în România nu sunt alegeri, deci oricum nu avea la ce să candideze. Pe baza acestei victimizări și percepții de dușman al mafiei poate construi o redutabilă poziție din care să atace viitoarele alegeri unde va vrea domnia sa, tot la primărie, dacă nu chiar la președinție.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇