Viktor Orban vrea ca Donald Trump să fie reales: E prietenos, apropiat de liderii Europei Centrale

Viktor Orban vrea ca Donald Trump să fie reales: E prietenos, apropiat de liderii Europei Centrale

Premierul ungar Viktor Orban şi-a reiterat vineri sprijinul pentru Donald Trump, exprimându-se în favoarea realegerii la Casa Albă a preşedintelui american ”prietenos”, ”apropiat de liderii Europei Centrale”.

”Ceea ce el reprezintă este bun pentru Europa Centrală”, a declarat şeful guvernului de la Budapesta. De altfel, el este primul din Uniunea Europeană care şi-a afişat în 2016 preferinţa pentru candidatul republican, în interviul pe care îl acordă tradiţional vineri postului de radio ungar.

Trump, după ce a fost nominalizat din nou la Premiul Nobel pentru Pace: Este o mare onoare, e un lucru grozav pentru țara noastră

ADVERTISING

”Preşedintele american este deosebit de apropiat, am putea aproape spune prietenos, tuturor liderilor Europei Centrale”, a adăugat Orban, care împărtăşeşte cu Donald Trump poziţia ostilă faţă de primirea refugiaţilor.

”De aceea noi, sau cel puţin eu, îl susţinem personal în alegerile” care vor avea loc în noiembrie în SUA, a spus el, indicând că a fost sunat acasă de către preşedintele american joi.

Despre ce au vorbit cei doi

Cei doi lideri au discutat despre gestionarea pandemiei de coronavirus, perspectivele electorale americane şi probleme bilaterale, potrivit lui Orban, citat de France Presse.

ADVERTISING

Trump i-a spus în februarie jurnalistului Bob Woodward că maladia Covid-19 este "o chestie mortală", dar voia să o minimalizeze

Hillary Clinton, candidata democrată în 2016, avea relaţii încordate cu Viktor Orban, pe care l-a acuzat în 2011, pe când aceasta era secretar de stat, că duce o politică autoritară.

Cele două ţări, SUA şi Ungaria, sunt aliate în cadrul NATO şi au semnat în aprilie 2019 un acord de cooperare în materie de apărare. Donald Trump l-a invitat o lună mai târziu pe Orban într-o vizită la Washington.

ADVERTISING

Deşi îşi consolidează legăturile peste Atlantic, Viktor Orban, aflat la putere de zece ani, şi-a întărit de asemenea relaţiile cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu preşedintele turc Recep Tayipp Erdogan, încurajând în acelaşi timp investiţiile chineze în Ungaria, notează AFP. 

Trump e dispus să cheltuiască ”oricât va fi nevoie” din banii lui pentru a câştiga alegerile


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇