Viitorul ministru al Dezvoltării vrea ca primarii să iasă mai devreme la pensie. Adrian Veștea a avut trei mandate la Râșnov

Viitorul ministru al Dezvoltării vrea ca primarii să iasă mai devreme la pensie. Adrian Veștea a avut trei mandate la Râșnov

La doar o zi după ce a fost nominalizat la conducerea Ministerului Dezvoltării, Adrian Veștea nu-și ascunde intenția de a le oferi primarilor un bonus: el propune ca edilii să se pensioneze mai repede, la fel ca angajații din domeniile de activitate cu grad de risc ridicat.

Viitorul ministru al Dezvoltării propus de PNL consideră că aleșii locali merită pensii speciale sau indemnizații mai mari.

"De ce nu, să existe un spor cum există și la alții… Primarul 24 din 24 e responsabil cu comunitatea. Un spor să se diminueze vârsta de pensionare. Ar trebui un coeficient să se diminueze perioada de pensionare. Să se considere de la caz la caz, cum e la unele profesii din industria chimică sau unde e expunere mai mare. (…) sunt destui care nu sunt de acord. Trebuie evaluat dacă se consideră că e activitate de risc, de expunere de la caz la caz", și-a justificat el propunerea.

ADVERTISING

El consideră că o soluție ar fi ca, în situaţia primarilor, să fie luată în calcul contributivitatea.

"Cred că contributivitatea nu a fost luată în calcul, sunt foarte mulţi primari care astăzi au pensii foarte mici. Dacă stăm să ne raportăm şi să ne gândim la ceea ce a însemnat un primar care a avut patru - cinci mandate, de cele mai multe ori, are un sfert din pensia şefului de post, care a ieşit mai repede cu 15 ani la pensie", a spus acesta.

Întrebat de un reporter cu câți ani ar trebui să se pensioneze mai devreme primarii, Veștea a evitat un răspuns clar. "Nu sunt în măsură să spun, nu am de gând să fac astfel de evaluări. Ar trebui în funcție de numărul de mandate, de perioada pe care o derulează în cadrul comunității. Să fie și ăsta un criteriu", a declarat el, citat de Digi24.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Veștea a fost primar, timp de trei mandate, în orașul Râșnov din județul Brașov.

El a fost propus de PNL pentru funcţia de ministru al Dezvoltării și a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate, cu 37 de voturi pentru şi 7 voturi împotrivă.

Veştea a vorbit la audieri despre necesitatea reorganizării administrativ-teritoriale, un proces care "sigur deranjează", dar care "trebuie să înceapă printr-o evaluare cât se poate de serioasă".

Întrebat dacă politicienilor nu le este teamă de această reorganizare administrativ-teritorială, el a opinat că nu ar trebui să le fie frică, aşa cum nici lui nu i-a fost când şi-a dat demisia din funcţia de primar.

ADVERTISING

"Nu cred că ar trebui să le fie frică, ţinând cont de faptul că nici mie nu mi-a fost frică. Mi-am dat demisia din funcţia de primar, am devenit preşedinte de consiliu judeţean, deşi nu ştiam cât va dura mandatul.

Îmi voi da demisia din funcţia de preşedinte de consiliu judeţean şi vin ministru, deşi nu ştiu cât durează mandatul. Până la urmă, ar trebui să ne asumăm, nu cred că ne-a făcut Dumnezeu doar primari sau preşedinţi de consilii judeţene sau miniştri, cred că trebuie să fim eficienţi şi trebuie să gândim în interesul cetăţenilor României", a punctat Veştea, citat de Agerpres.

Întrebat dacă a fost surprins de votul în favoarea sa, dat de UDMR, Veştea a răspuns: "Am avut permanent o poziţie transparentă, o poziţie deschisă, cred că doar dacă au avut sarcină de la partide au votat împotriva mea. Cu toţii sunt conştienţi de faptul că mă pricep la administraţia publică, am făcut administraţie publică în ultimii 20 de ani şi sunt o persoană pozitivă şi echilibrată şi voi face tot ce îmi stă în putere să pot să fac faţă acestei provocări".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇