USR vs URS. Poziția partidului față de legea vânătorii

USR vs URS. Poziția partidului față de legea vânătorii

USR a depus mai multe amendamente la proiectul privind gestionarea populaţiei de urşi astfel încât primarii să aibă pârghii mai multe şi mai uşor de accesat atunci când trebuie să intervină în cazurile în care urşii vin în intravilan şi pun în pericol vieţile oamenilor.

Deputații sunt convocați azi din vacanță pentru legea urșilor.

USR a precizat, într-un comunicat de presă, că nu va susţine propunerile formulate „exclusiv în interesul vânătorilor şi care nu rezolvă deloc” problema de fond.

„Iubim urşii, dar ţinem la vieţile oamenilor! Din păcate, a fost nevoie de tragedia de pe Jepii Mici, unde Diana, o tânără de doar 19 ani, a sfârşit sfâşiată de urs, pentru ca România să înceapă să facă paşii necesari pentru a simplifica intervenţia în cazul atacurilor urşilor. În astfel de situaţii pe viaţă şi pe moarte, cei responsabili trebuie să ia măsuri cât mai rapid cu putinţă.

ADVERTISING

Nu trebuie să mai aşteptăm fel şi fel de avize, un lung şir de telefoane, adrese şi aprobări, în timp ce oamenii sunt în primejdie să moară din cauza sălbăticiunilor care au ajuns pe străzi, în oraşe şi în curţile noastre", a declarat deputatul USR Daniel Blaga, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi membru în Comisia pentru administraţie.

Prin amendamentele depuse înaintea şedinţei comune de luni a Comisiilor pentru agricultură şi pentru administraţie, USR vrea ca vieţile oamenilor să fie apărate prin "măsuri eficiente de intervenţie, dar şi prin prevenţie şi educaţie".

ADVERTISING

USR cere să fie extrase doar exemplarele de urşi care coboară în intravilan sau care creează probleme, iar procedura de intervenţie să fie simplificată astfel încât primarii să poată adopta rapid măsuri eficiente de protejare a comunităţii.

USR propune modificarea OUG 81/2021 astfel încât să nu fie obligatorie intervenţia graduală. Totodată, extragerea ursului prin eutanasiere sau împuşcare ar urma să se facă în anumite condiţii, ca şi până acum.

Urşii să nu fie împuşcaţi de vânători, ci de personalul tehnic

"În ceea ce priveşte cota de prevenţie, adică numărul de exemplare de urs brun care pot fi împuşcate anual în scopul prevenirii atacurilor şi a pagubelor materiale, USR cere ca aceasta să se realizeze exclusiv prin personalul tehnic al fondurilor de vânătoare, nu prin vânători", se afirmă în comunicat.

USR mai cere urgentarea rezultatului recensământului ştiinţific pe probe genetice pentru a se putea şti câţi urşi sunt în România şi câţi trebuie recoltaţi. În 2021, au fost atrase 11 milioane de euro din fonduri europene pentru recensământul urşilor, iar acesta trebuia să fie gata în 2023, se mai susţine în comunicat.

"Noi, USR, am scris amendamente care o să rezolve o parte din problemele create de urşi. Mi-e teamă însă că interesele vânătorilor, reprezentate de PSD-PNL, vor fi satisfăcute foarte curând.

ADVERTISING

Nu va conta că cetăţenii nu vor fi protejaţi şi nu se vor rezolva incidentele şi pagubele provocate de ursul brun. Se doreşte ca fondurile de vânătoare să poată să vândă exemplare de urs cu bani frumoşi. Iar asta înseamnă că vânătorii vor împuşca exemplare mari, în inima pădurii, care nu au coborât în intravilan şi nu au creat niciodată probleme", a transmis senatorul USR Aurel Oprinoiu, preşedintele Comisiei pentru mediu.

Prin amendamentele depuse, USR a cerut şi ca Ministerul Mediului să facă prevenţie şi educaţie, astfel încât oamenii să ştie ce trebuie să facă atunci când se întâlnesc cu urşii şi alte animale sălbatice.

De asemenea, se cere Ministerului Mediului să implementeze programe naţionale de prevenire şi combatere a atacurilor exemplarelor de urs brun şi să ofere persoanelor care locuiesc în zone de risc resursele şi materialele necesare pentru protecţie - garduri electrice, câini pentru stâne, spray-uri etc.

"Pe o tragedie nu te urci cu bocancii ca să îi faci pe unii bogaţi, dar să nu rezolvi, în fapt, nicio problemă. Am depus amendamente care să asigure măsuri de prevenţie, educarea populaţiei, intervenţii mai eficiente la nivel de primării, să ne asigurăm că aceste cote mărite nu sunt folosite pentru vânătoare de trofee, ci ca să ne asigurăm că sunt gestionaţi urşii problemă.

Aşa cum e acum, legea nu rezolvă nicio problemă, doar aduce nişte bani în buzunarele unora. Dacă nu ne trezim la realitate şi nu adoptăm soluţii reale, în câteva luni vom fi iar în faţa unor tragedii", a declarat şi deputata USR Diana Buzoianu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaţilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇