USR și Forța Dreptei au depus moțiune împotriva lui Rafila, după ce s-au tăiat din PNRR bani pentru 6 spitale: E o crimă împotriva sănătății românilor (Video)

USR și Forța Dreptei au depus moțiune împotriva lui Rafila, după ce s-au tăiat din PNRR bani pentru 6 spitale: E o crimă împotriva sănătății românilor (Video)

Parlamentarii USR și-au unit forțele cu cei de la Forța Dreptei, partidul fostului premier liberal Ludovic Orban, și au depus miercuri o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, considerându-l „groparul sistemului sanitar românesc”.

Acțiunea vine după ce Guvernul a decis să renunțe la 740 de milioane de euro din PNRR care erau alocați pentru construirea de spitale noi, modernizarea celor existente sau dotări pentru secțiile ATI pentru nou-născuți. Reprezentanții Guvernului, în frunte cu Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila, au dat vina pe cei de la USR, care, când erau la guvernare, au inclus în PNRR obiective ce nu puteau fi realizate în termenul asumat și, astfel, România risca să piardă fondurile.

ADVERTISING

Opoziția le-a replicat însă că ei sunt singurii vinovați pentru că nu și-au făcut treaba, astfel că s-a decis depunerea moțiunii simple împotriva lui Rafila, fiind cerută, totodată, demisia întregului Guvern.

Din partea USR a vorbit la Parlament în fața jurnaliștilor deputatul Adrian Wiener, care este și medic la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. El l-a acuzat pe ministrul Rafila că a provocat „poate cel mai mare dezastru din sănătate din ultimii 30 de ani”.

„Și putem contabiliza multe dezastre. Ele se traduc în vieți pierdute, în suferință inutilă, în lucruri care pot fi făcute, dar toate se află la intersecția nepăsării, a imposturii, a incompetenței, a ticăloșiei patronate în acest sistem de ministrul Alexandru Rafila”, a adăugat Wiener.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a făcut o invitație voalată foștilor parteneri de guvernare de a vota moțiunea, exprimându-și speranța ca „PNL să iasă din această tăcere complice”.

La rândul său, Ionel Dancă a prezentat poziția Forței Dreptei.

„Atunci când pierzi 740 de milioane de euro pentru spitale, bani nerambursabili din PNRR, trebuie să pleci acasă. Nu există nicio scuză pentru acest eșec al Guvernului PSD-PNL. Miniștrii Sănătății și Fondurilor Europene, Alexandru Rafila și Adrian Câciu, trebuie să plece acasă. (…)

Ceea ce a făcut ministrul Sănătății Alexandru Rafila prin tăierea banilor europeni pentru spitale este o crimă împotriva sănătății românilor. Într-o țară în care mamele nasc pe trotuare, într-o țară în care o mamă strigă n-am aer și nimeni nu o aude și moare, e clar că sistemul de sănătate din România este bolnav, iar principalul medic al acestui sistem e vinovat de malpraxis în gestiunea fondurilor europene și trebuie să plece acasă.

ADVERTISING

Această tăiere înseamnă o tăiere de 75% din fondurile europene nerambursabile pentru spitalele din România”, a mai spus fostul liberal, care a încheiat cerând demisia întregului guvern de incompetenți, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu.

USR și Forța Dreptei au depus moțiune simplă contra ministrului Sănătății. Conferință de presă

USR și Forța Dreptei au depus moțiune simplă contra ministrului Sănătății. Conferință de presă

Publicată de Epoch Times Romania pe Miercuri, 13 septembrie 2023

Biroul permanent a decis ca moţiunea să fie dezbătută luni, de la ora 16:00 şi votată miercurea viitoare în plenul Camerei Deputaţilor.

Amintim că cei de la USR au organizat marți, în fața Ministerului Sănătății, un protest prin care au cerut demisia lui Alexandru Rafila. Deputatul USR Stelian Ion a primit o amendă de 1.000 de lei pentru protestul spontan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇