USR se alătură asociațiilor de magistrați care îi cer lui Iohannis să nu promulge legea privind Secția Specială înainte de avizul Comisiei de la Veneția

USR se alătură asociațiilor de magistrați care îi cer lui Iohannis să nu promulge legea privind Secția Specială înainte de avizul Comisiei de la Veneția
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

USR i-a transmis joi o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis în care îi cere să nu promulge legea de desființare a SIIJ înainte de publicarea opiniei Comisiei de la Veneția, pe 19 martie, ci s-o retrimită în Parlament, pentru punerea ei în acord cu recomandările experților internaționali.

Solicitarea vine la o zi după una similară inițiată de cele trei asociații de magistrați care au și sesizat Comisia de la Veneția și care spun că Guvernul a fost informat despre opinia critică a forului internațional.

USR a ales calea de a-i scrie președintelui Iohannis după ce miercuri, Curtea Constituțională i-a respins sesizarea cu privire la proiectul controversat.

ADVERTISING

Într-un comunicat de presă transmis joi, USR subliniază că legea pe care o contestă ”a fost adoptată în Parlament pe repede înainte, fără a aștepta avizul Comisiei de la Veneția”.

Totodată, USR reamintește că angajamentele României, asumate prin Mecanismul de Cooperare și Verificare, prevăd consultări cu Comisia de la Veneția în privința modificărilor importante care vizează domeniul justiției.

”Singura soluție firească, în acord cu obligațiile constituționale ale României, raportat la instituțiile europene, rămâne desființarea necondiționată a Secției Speciale și restabilirea competențelor parchetelor specializate, precum DNA și DIICOT, așa cum au propus organismele europene relevante, propunerea legislativă criticată fiind de natură a încălca Raportul MCV și Avizele Comisiei de la Veneția, în concret obligațiile României de stat membru al Uniunii Europene și al Consiliului Europei”, se arată în scrisoarea USR transmisă președintelui.

ADVERTISING

Scrisoarea USR adresată președintelui Iohannis poate fi consultată aici:

Solicitarea USR vine în contextul în care Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție, care au și sesizat Comisia de la Veneția cu privire la noul proiect de desființare a SIIJ, i-au cerut miercuri același lucru președintelui Iohannis, semnalând faptul că deși avizul Comisiei de la Veneția va fi dat publicității abia pe 19 martie, ”Guvernul României a primit forma preliminară a Avizului nr.1079/2022 și are cunoștință de conținutul opiniei, care e de așteptat să fie și mai dur formulat decât în avizele anterioare”.

ADVERTISING

Sigur, avizul va fi adoptat pe 19 Martie, dar draftul avizului este extrem de important. În opinia raportorilor Comisiei de la Veneția proiectul este fundamental greșit și periculos pentru că știrbește competenta procurorilor specializați în anticorupție”,  a comentat pe Facebook fostul ministru al Justiției Stelian Ion (USR).

Acum soarta înființării RIIJ e în pixul președintelui Iohannis. Vom vedea dacă dă măcar doi bani pe dreptul românilor la o justiție corectă sau dacă va promulga mizeria aceasta de lege, care încalcă standardele Comisiei de la Veneția, făcându-se că nu vede și nu aude.

Măcar acum, în al XII-lea ceas, este foarte important să salveze aparențele și să aștepte avizul Comisiei de la Veneția, care va veni peste 10 zile. Iar după aviz, în cazul cel mai probabil în care avizul va fi unul critic, ar trebui să retrimită legea în Parlament pentru reexaminare, preluând argumentele din aviz
”, a mai comentat miercuri Stelian Ion.

Ministrul Cătălin Predoiu trebuie să își dea demisia! Mai ieri mințea public cu nerușinare, spunând că proiectul său...

Publicată de Stelian Ion pe Miercuri, 9 martie 2022

Proiectul Guvernului privind desființarea SIIJ a fost adoptat în mare grabă de Parlament, mai întâi de Camera Deputaților (21 februarie) și apoi de Senat (28 februarie), iar ulterior trimis președintelui pentru promulgare.

Proiectul a fost criticat și de conducerea DNA , dar și de specialiștii din Expert Forum.

Comisia de la Veneția a exprimat și anul trecut un punct de vedere clar cu privire la desființarea SIIJ.

De asemenea, la începutul acestui an, USR a anunțat că o solicitare a sa a fost adoptată în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

C.B.



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇