USR îl cheamă în Parlament pe directorul Bibliotecii Naționale. Replica lui Cioroianu despre blocarea accesului la tezele de doctorat

USR îl cheamă în Parlament pe directorul Bibliotecii Naționale. Replica lui Cioroianu despre blocarea accesului la tezele de doctorat

Iulian Bulai, deputat USR și președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, l-a invitat la Parlament pe directorul Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu, pentru a discuta despre actualul blocaj în accesarea tezelor de doctorat aflate la bibliotecă și pentru a identifica soluțiile legale și administrative de rezolvare a situației.

Invitația i-a fost transmisă pentru data de 17 octombrie, ora 13:00, anunță Uniunea Salvați România, într-un comunicat remis spotmedia.ro.

USR a început, vineri, un "maraton" de transcriere pentru teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, teză accesibilă exclusiv în format digitalizat la Biblioteca Națională a României.

ADVERTISING

Transcrierea se poate face doar de mână, deoarece un regulament din 2016 al instituției prevede că tezele de doctorat aflate în custodia Bibliotecii Naționale a României pot fi consultate doar de la două computere din incinta Bibliotecii, fără posibilitatea de a le consulta online. Chiar și în cazul în care persoanele ce doresc să consulte tezele de doctorat se deplasează la sediul instituției conduse de Adrian Cioroianu, lucrările nu pot fi fotografiate, singura variantă rămasă fiind transcrierea de mână, arată formațiunea politică.

ADVERTISING

Vineri, Cristian Ghinea și Iulian Bulai s-au apucat să transcrie lucrarea. Astăzi, deputații USR Denisa Neagu, Diana Buzoianu și Iulian Lorincz se află la Biblioteca Națională pentru a continua să transcrie teza lui Lucian Bode.

Replica lui Cioroianu

Directorul Bibliotecii Naționale susține, în schimb, că lucrarea de doctorat a ministrului Bode nu a fost secretizată și a anunțat că teza va fi pusă curând la dispoziția publicului.

"Cartea ministrului L.N. Bode este la Biblioteca #Națională a României, n-a fost nici o clipă secretizată, ci doar pe fluxul normal de prelucrare a datelor (foto 1-3).

ADVERTISING

Dată fiind polemica lansată (fără voia sau implicarea BNaR) am dispus, în mod excepțional, prelucrarea cu prioritate a acestei cărți, din care un exemplar va fi, din zilele următoare, la dispoziția publicului.

În mod normal, potrivit fluxului de lucru, cartea ar fi fost prelucrată în următoarele 6-8 săptămâni.

În privința valorii sau originalității cărții, autorul și contestatarii săi pot discuta pe mai departe, dar rog să se rețină că BNaR e doar păstrătoarea cărților și nu are nici o atribuție de verificare, validare sau control a cărților depuse", a scris Adrian Cioroianu într-un mesaj postat pe Facebook.

Acesta pune blocajul survenit în consultarea cărții pe seama procesului complicat de prelucrare și explică modul în care se desfășoară acesta:

"Cartea aceasta, printre alte titluri, a fost trimisă la BNaR la inceputul anului 2022 de către editura care le-a publicat. Din cele 7 exemplare, 4 vor pleca, după prelucrare, la Biblioteca Academiei din București, la BCU Cluj, BCU Iași, și BCU Timișoara. Cele 3 exemplare rămase la BNaR, din orice carte, se împart astfel: un exemplar intra in Depozitul legal intangibil, un exemplar este disponibil la raft, un exemplar este destinat schimbului cu alte biblioteci.

În fiecare lună, la BNaR ajung (repet: lunar) între 1.800 - 2.500 de titluri de carte, fiecare în câte 7 exemplare, plus câteva sute de cursuri, plus cca 2.000 - 2.500 de periodice. Este de la sine înțeles că prelucrarea lor și transportul în țară sunt foarte cronofage."


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇