Ursula von der Leyen rămâne șefa Comisiei Europene. Primele reacții

Ursula von der Leyen rămâne șefa Comisiei Europene. Primele reacții
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Ursula von der Leyen a primit joi votul Parlamentului European, care a încredinţat-o cu un nou mandat de 5 ani la cârma Comisiei Europene.

401 voturi pentru, 284 împotrivă, 15 abţineri şi 7 voturi nule – este rezultatul de azi de la Strasbourg.

În ciuda unor contestări legate de problemele de integritate, Ursula von der Leyen îşi păstrează postul ca urmare a înţelegerilor dintre cele trei partide pro-europene: PPE (popularii), PES (socialiştii) şi Renew.

În plus, decizia celor 53 de membri ai grupului legislativ al Verzilor, luată prin vot în cadrul unei reuniuni cu ușile închise, a consolidat poziţia lui von der Leyen.

"Încă cinci ani. Nu pot exprima cât de recunoscătoare sunt pentru încrederea tuturor eurodeputaților care au votat pentru mine", a scris după vot Ursula von der Leyen pe X.

Ursula von der Leyen, 65 de ani, şi-a prezentat planurile pentru un al doilea mandat într-un discurs rostit joi dimineaţă.

ADVERTISING

Din păcate, în timpul dezbaterilor de azi, Diana Şoşoacă a stârnit scandal ca de obicei şi a fost dată afară din ședința Parlamentului European, cu urlete, icoane și botniță (Video)

Amintim că ieri o instanţă superioară a UE a decis că executivul european nu a fost suficient de transparent cu publicul în ceea ce priveşte contractele pentru vaccinul Covid-19. Acesta este doar unul dintre cazurile juridice care sunt pe rol în legătură cu Pfizergate, scandalul care se referă inclusiv la mesajele - şterse între timp  - pe care von der Leyen le-a schimbat cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla, şi despre care se presupune că se refereau la negocierile privind vaccinuri.

Vezi şi analiza Spot Ar trebui ca von der Leyen să primească un nou mandat în fruntea CE? Cine va impune rule of law

Parlamentul European nu a respins niciodată un candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene de când Tratatul de la Lisabona din 2009 a conferit eurodeputaților mai multă putere asupra viitorului şef al CE. Şi nu a făcut-o nici acum.

ADVERTISING

Primele reacții după vot

Roberta Metsola, președintele Parlamentului European: „Este o dovadă a conducerii dumneavoastră puternice și a valorilor neclintite în vremuri de încercare. Europa este puternică și pregătită".

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Un semn clar al capacității noastre de a acționa în Uniunea Europeană, mai ales în momentele dificile. Europenii se așteaptă de la noi să ducem Europa înainte. Hai să o facem!"

Jordan Bardella, liderul grupului extremei drepte Patrioţi pentru Europa: „(Grupul) va fi, pe parcursul acestui mandat, singura grupare nașionalistă care se va opune cu hotărâre Pactului Verde, Pactului asupra Migrației și dizolvării națiunilor noastre."

Grupul Verzilor din Parlamentul European: „Ca parte a unei majorități de patru partide, vom susține Pactul Verde al UE, vom lucra la o Europă socială pentru toți și vom proteja drepturile fundamentale și statul de drept", a transmis grupul din PE care a susținut-o pe Von der Leyen.

Keir Starmer, premierul Marii Britanii: "Aștept cu nerăbdare să lucrez împreună cu dumneavostră pentru a reseta relațiile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană."

ADVERTISING

Pedro Sánchez, premierul socialist al Spaniei: "Vom continua să lucrăm împreună pentru a promova o Uniune Europeană mai prosperă, mai durabilă și mai justă din punct de vedere social."

Dick Schoof, premierul Olandei: „Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră pentru a obține mai mult control asupra migrației, pentru a consolida economia și securitatea noastră și pentru a îmbunătăți perspectivele sectorului agricol."

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: „Experiența și conducerea Ursulei von der Leyen sunt inestimabile în aceste vremuri provocatoare. Vom continua să lucrăm împreună și să construim o Europă mai puternică, mai competitivă și mai autonomă".

Donald Tusk, premierul Poloniei: „Sunt vremuri grele, dar cu curajul și determinarea dumnevoastră sunt sigur că veți face o treabă bună. Vom face, împreună".

Manon Aubry, reprezentantă a Grupului Stânga din PE: „Încă cinci ani de nenorocire socială, austeritate și comerț liber. Grupul meu a votat contra unanimității: vom conduce opoziția față de proiectul său ucigător pentru oameni și Planetă."

Petr Fiala, premierul Cehiei: „O felicit pe Ursula von der Leyen la realegerea ei în funcția de președinte al Comisiei Europene. Suntem de acord asupra unui accent puternic pe competitivitatea UE, ceea ce înseamnă promovarea investițiilor și reducerea birocrației. Accentul pus pe securitate este, de asemenea, important pentru amândoi, atât față de Rusia, cât și pentru a opri criza migrației", a postat Fiala în cehă pe X.

Petteri Orpo, premierul Finlandei: „Cu conducerea dumneavoastră, sunt încrezător că putem îndruma Europa către un viitor mai prosper și mai sigur. Aștept cu nerăbdare să continuăm colaborarea noastră puternică cu Finlanda și Uniunea Europeană".

Jorgo Riss, directorul pe UE al organizației Greenpeace: „Ursula von der Leyen nu a aruncat Green Deal peste bord, dar a prezentat o agendă pentru următorul mandat care nu conține măsuri concrete și noi inițiative majore și care este clar mai puțin coerentă decât cea din primul mandat. Există un risc clar ca al doilea ei mandat în funcție să sufere și mai mult din cauza contradicțiilor interne care au subminat până acum ambițiile verzi ale Europei".

Enikő Győri, eurodeputată a partidului Fidesz, condus de Viktor Orban: "Europa e mai slabă acum decât în urmă cu 5 ani. Și totuși, von der Leyen a fost realeasă, deoarece pare pregătită să pună în aplicare dorințele stângii. (…) lipiciul care ține strâns vechiul regim este ura față de Viktor Orban", a scris ea pe X.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Felicitările mele pentru Ursula Von Der Leyen pentru realegerea sa ca președinte al Comisiei Europene pentru următorii 5 ani", a scris Ciolacu pe X. El a anunțat că Guvernul României va rămâne angajat activ cu viitoarea conducere a CE "pentru a lucra la prioritățile noastre comune, pentru cetățenii noștri și pentru Uniunea Europeană".

Nicolae Ciucă, președintele Senatului României: "Felicitări Ursula Von Der Leyen pentru realegerea în funcția de președinte al Comisie Europene! Conducerea dvs. este esențială pentru o Europă mai puternică și mai unită", a scris Ciucă pe rețeaua X. "Așteptăm cu nerăbdare să ne continuăm activitatea, asigurând locul de drept al României în Schengen și un viitor prosper pentru toți europenii", a adăugat el.

Europarlamentarii AUR au anunțat că au votat împotriva Ursulei von der Leyen pentru încă un mandat de preşedinte al Comisiei Europene. Ei spun că „înainte ca Ursula von der Leyen să vină să ceară, cu tupeu, un nou mandat în fruntea şefiei Comisiei Europene, aceasta ar fi trebuit să răspundă cu privire la acuzaţiile ce ţin de deciziile pe care le-a luat în timpul pandemiei, despre achiziţiile uriaşe de vaccinuri făcute".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇