Ursula Von der Leyen pierde un proces crucial la Tribunalul UE, cu o zi înainte de votul decisiv pentru șefia Comisiei

Ursula Von der Leyen pierde un proces crucial la Tribunalul UE, cu o zi înainte de votul decisiv pentru șefia Comisiei
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Șefa Comisiei Europene a pierdut procesul deschis la Tribunalul Uniunii Europene privind transparența acordurilor de achiziție a vaccinurilor Covid-19 din timpul pandemiei. Decizia survine cu o zi înainte de votul care va decide dacă își va păstra funcția de președinte al Comisiei.

Secretele Ursulei, taxate de CJUE

Tribunalul Uniunii Europene a apreciat miercuri că Comisia Europeană a procedat greşit când a restrâns accesul public la unele detalii şi clauze ale contractelor de achiziţie pentru vaccinuri.

De asemenea, instanța a constatat nereguli în justificarea sa privind secretizarea unor părți din documente, relatează Politico.

Instanţa din Luxemburg a evidenţiat mai multe nereguli, inclusiv refuzul parţial de a face publice declaraţiile privind conflictele de interese ale membrilor executivului european care au negociat achiziţiile de la companiile farmaceutice.

ADVERTISING

Cazul a fost adus în instanță de mai mulți membri ai grupului Verzilor din Parlamentul European, care au depus cereri pentru a primi acces la contractele de vaccinuri şi documentele aferente, pentru a înţelege termenii acordului dintre CE şi producătorii de vaccinuri Covid-19 încheiat în 2021.

Comisia a acceptat doar să le ofere acces parțial la anumite contracte, argumentând că unele secțiuni au fost secretizate pentru a proteja interesele comerciale sau alte chestiuni private. În urma refuzului, europarlamentarii s-au adresat Tribunalului UE.

Instanța a decis că măsura Comisiei de a secretiza anumite secțiuni din acorduri conține "nereguli". Totodată, Comisia Europeană "nu a demonstrat că un acces mai larg la aceste clauze ar submina interesele comerciale ale acestor întreprinderi", a stabilit TUE.

Decizia mult așteptată a instanței UE survine cu doar o zi înainte de votul decisiv la care Ursula von der Leyen are nevoie să-și asigure sprijinul a cel puţin 361 de europarlamentari pentru a fi reconfirmată în fruntea executivului european.

G4Media susţine că PPE ar fi organizat deja o ședință de criză pentru a pregăti un scenariu alternativ, în cazul în care von der Leyen pică la votul de joi. Și-ar fi exprimat disponibilitatea de a candida în locul ei premierul Croației, Andrej Plenković, și președintele Klaus Iohannis. SpotMedia.ro nu a reuşit să confirme informaţia on sau off the record. Ba mai mult, vicepreşedintele PPE, Siegfried Muresan, infirmă zvonurile şi spune că Ursula von der Leyen are sprijinul pentru un nou mandat din partea unei coaliții de partide proeuropene: "Suntem încrezători, avem voturile, avem majoritate. Nu există situație de criză, nu a existat o ședință de criză".

ADVERTISING

Anchetă fac şi Kovesi, şi DNA

Parchetul European (EPPO) a anunțat în aprilie că a preluat ancheta procurorilor belgieni care o cercetau pe Ursula von der Leyen pentru „imixtiune în funcțiile publice, ștergerea unor SMS-uri, corupție și conflict de interese”.

EPPO investighează modul în care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a negociat cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.

Laura Codruţa Kovesi a confirmat în exclusivitate pentru SpotMedia.ro că ancheta la nivel european este în curs. Şefa Parchetului European a promis o investigaţie "pe probe" indiferent la ce nivel va ajunge, chiar dacă ar fi vorba de şefa Comisiei Europene.

Achiziția de vaccinuri antiCovid este anchetată și de autoritățile din România.

ADVERTISING

Acordul negociat de Comisia Europeană în 2021, în plină pandemie, a fost considerat inițial un triumf al Ursulei von der Leyen. Cantitatea uriașă de vaccinuri achiziționate de atunci a ridicat, însă, numeroase semne de întrebare. Vaccinuri în valoare de cel puțin 4 miliarde de euro au fost distruse din cauza neutilizării, potrivit dezvăluirilor făcute la finele anului trecut de Politico. Contractul pentru vaccinuri încheiat cu Pfizer a fost renegociat.

Mai multe organizații care militează pentru transparență și unii adversari politici ai șefei Comisiei Europene au încercat să facă presiuni asupra Comisiei pentru a pune cazul în dezbatere, însă von der Leyen a evitat până acum să-l abordeze. Într-un răspuns la o întrebare directă adresată de Politico despre SMS-urile respective, von der Leyen s-a limitat să precizeze: "Tot ce este necesar despre acest subiect a fost spus și prezentat. Și vom aștepta rezultatele."

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇