Ursula von der Leyen: Putin trebuie să piardă acest război şi să fie tras la răspundere pentru crimele sale

Ursula von der Leyen: Putin trebuie să piardă acest război şi să fie tras la răspundere pentru  crimele sale

Şefa Comisiei Europene a pledat în favoarea aducerii preşedintelui rus Vladimir Putin în faţa justiţiei internaţionale pentru crimele de război comise în Ucraina, potrivit unui interviu acordat unei publicaţii germane.

„Putin trebuie să piardă acest război şi să fie tras la răspundere pentru actele sale, aceasta este important pentru mine”, a declarat Ursula von der Leyen, pentru canalul de televiziune al cotidianului Bild.

Fără îndoială că în Ucraina au fost comise crime de război, de la declanşarea ofensivei ruse la sfârşitul lunii februarie, „de aceea, susţinem strângerea de probe” pentru o procedură în faţa Curţii Penale Internaţionale”, a adăugat şefa executivului european, care a efectuat o vizită la Kiev în cursul zilei, relatează AFP.

„Bazele sistemului nostru de drept internaţional cer să urmărim penal astfel de crime şi, în cele din urmă, Putin este responsabil pentru ele”, a adăugat ea.

ADVERTISING

Chiar ieri un uriaş cimitir cu morminte nemarcate în care se află mai mult de 440 de cadavre a fost descoperit de autoritățile ucrainene în orașul Izium din estul ţării, care a fost recent recucerit de la forțele ruse.

Întrebată despre probabilitatea ca Putin să poată fi adus într-o zi în faţa justiţiei internaţionale, Ursula von der Leyen a răspuns: "Cred că este posibil".

Preşedintele Comisiei Europene a promis joi, în cursul vizitei la Kiev, că UE va sprijini Ucraina "atât timp cât va fi nevoie" în faţa Rusiei, într-un moment în care trupele ucrainene înregistrează succese în contraofensiva lor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇