Un primar PSD are dosar penal după ce a făcut scandal să nu se apropie de el un bărbat cu HIV: Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta (Video)

Un primar PSD are dosar penal după ce a făcut scandal să nu se apropie de el un bărbat cu HIV: Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta (Video)

Primarul social-democrat Jicu Petre Damian al comunei Prăjești din județul Bacău s-a ales cu dosar penal pentru purtare abuzivă după ce a fost filmat când făcea scandal să nu se apropie de el o persoană seropozitivă.

Filmarea a fost făcută publică de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). În ea se vede cum primarul întâi încearcă să-l împiedice pe bărbat să intre în sala de ședință.

„Vă rog să stați departe. Aveți o boală transmisibilă, nu vă apropiați. (...) Vă rog trimiteți pe cineva. Omul ăsta are o boală transmisibilă, mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta. (...) Are SIDA omul ăla! Îți permiți să-l ții lângă tine?”, strigă primarul.

ADVERTISING

El nu renunță la scandal nici după ce i se explică din sală că SIDA nu se ia doar prin prezența în încăpere a unui pacient HIV.

„Se ia, doamnă, se ia. Luați-l acasă dacă vreți”, răspunde primarul.

UNOPA a cerut de urgență demiterea primarului.

„O faptă gravă a unui primar din România anului 2023 care jigneşte, stigmatizează şi discriminează o persoană seropozitivă. Cerem autorităţilor în drept să intervină şi să combată acest tip de comportament al unui primar la adresa unui cetăţean în primul rând”, au transmis reprezentanţii UNOPA, pe pagina de Facebook.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Oare ce părere au conducătorii ţării? E un moment în care ar trebui să auzim public ce au de spus şi ce fac când un lider local are o astfel de atitudine. Altfel vom consideră că susţin astfel de atitudini”, au mai adăugat ulterior reprezentanții Uniunii.

Polițiștii au anunțat că au fost sesizaţi de bărbatul căruia primarul și-a permis să i se adreseze așa şi au deschis un dosar penal.

„La data de 15 septembrie a.c., un bărbat, de 37 de ani, din comuna Prăjeşti a depus plângere cu privire la faptul că, în timp unei şedinţe din cadrul unei instituţii, un funcţionar public i-ar fi adresat injurii şi ar fi făcut referire la starea de sănătate a acestuia. Poliţiştii au întocmit dosar penal, în care efectuează cercetări, sub aspectul comiterii infracţiunii de purtare abuzivă”, a transmis IPJ Bacău, la solicitarea News.ro.

ADVERTISING

A fost lansată și o petiție online pentru demiterea primarului, ce poate fi accesată AICI.

O fapta grava a unui primar din Romania anului 2023 care jigneste, stigmatizeaza si discrimineaza o persoana seropozitiva. Cerem autoritatilor in drept sa intervina si sa combata acest tip de comportament al unui primar la adresa unui cetatean in primul rand.A se ignora comentariile politice din film, UNOPA nu face politica si a folosit acest film doar ca dovada a comportamentului semnalat.

Publicată de UNOPA - Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA pe Luni, 18 septembrie 2023

Virusul HIV (Virusul imunodeficienței umane) se transmite prin 3 moduri: prin raporturi sexuale neprotejate, de la mamă HIV+ la făt, dacă mama nu este în tratament, și prin plăgi deschise sau țesuturi moi care intră în contact direct cu sânge infectat.

Virusul HIV este un virus puțin rezistent în mediul extern. De exemplu, o picătură de sânge infectat va avea o încărcătură virală mai scăzută iar capacitatea sa de infectare scade la 15 minute de la expunerea în mediu. După 30 de minute de la expunerea la mediul extern, sângele infectat va avea o putere de infectare scăzută cu aproximativ 80% pierzându-și astfel din puterea de infectare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇